Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη άνοδος ευρωαγορών - futures Wall

Η προοπτική επιθετικών μειώσεων των αμερικανικών επιτοκίων ασκεί περαιτέρω πιέσεις στο δολάριο και ώθησε τον χρυσό σε νέο ιστορικό ρεκόρ πάνω από τα 900 δολάρια, ενώ παράλληλα προσφέρει στήριξη στη διεθνή επενδυτική ψυχολογία.

Η προοπτική επιθετικών μειώσεων των αμερικανικών επιτοκίων ασκεί περαιτέρω πιέσεις στο δολάριο και ώθησε τον χρυσό σε νέο ιστορικό ρεκόρ πάνω από τα 900 δολάρια, ενώ παράλληλα προσφέρει στήριξη στη διεθνή επενδυτική ψυχολογία.

Παρά τις έντονες προηγούμενες απώλειες σε Wall Street και Ασία και τις προβλέψεις για σοβαρές ζημίες στην κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διατηρούν το μεσημέρι θετικά πρόσημα και οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται ανοδικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε μεγάλη μείωση 50 μονάδων βάσης και ίσως έκτακτα, για να συγκρατήσει την οικονομική διολίσθηση της αμερικανικής οικονομίας.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,22% στις 6.216 μονάδες, ο DAX 0,36% στις 7.746 μονάδες και ο CAC 0,33% στις 5.389 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες άνοιξαν με συγκρατημένες απώλειες, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της Credit Suisse για τις μετοχές της ηπείρου και τις κάθετες απώλειες σε Νέα Υόρκη και Ασία.

Η Credit Suisse υποβάθμισε τη σύσταση για τα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Ευρώπης σε ”underweight” και ”benchmark”.

Σύντομα, ωστόσο, οι βασικοί δείκτες ”γύρισαν” σε πράσινα πρόσημα, χάρη και στη διαρκή άνοδο των τιμών ενέργειας και μετάλλων, που προσφέρουν στήριξη στα εμπορεύματα.

Οι πιέσεις επιμένουν στον τραπεζικό κλάδο αλλά και στον τομέα λιανικού εμπορίου, καθώς οι επιπτώσεις της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας διαχέονται και στην κατανάλωση και οι ευρωπαίοι εξαγωγείς ανησυχούν για την ανατίμηση του ευρώ.

Επικρατούν επίσης ρευστοποιήσεις κερδών στους αμυντικούς κλάδους, όπως τα φάρμακα και οι κοινωφελείς επιχειρήσεις, μετά την αισθητή ανάκαμψη των τελευταίων συνεδριάσεων.

Η Volkswagen κερδίζει 1,9% μετά την πρόβλεψη για κέρδη-ρεκόρ το 2008 και την αναβάθμιση της σύστασης της Commerzbank για τη μετοχή της.

Το Deutsche Boerse κερδίζει 3% μετά την αναβάθμιση από τη UniCredit.

Η Barclays κερδίζει 1,7% μετά την αναβάθμιση από την Credit Suisse, ενώ η Tesco διολισθαίνει 1,1% μετά την υποβάθμιση από τη Morgan Stanley.

Η Nokia διολίσθησε 2% και η SAP 1,1% εξαιτίας της νέας πτώσης του δολαρίου.

Η Suez αντιδρά με πτώση 2,65% στην είδηση πώλησης του μεριδίου 2,07% από την Credit Agricole.

Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται ανάκαμψη στο άνοιγμα των βασικών δεικτών της Wall Street. Δεν έχει προγραμματιστεί ανακοίνωση στατιστικών μεγεθών, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου κορυφαίων αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιριών, που κλιμακώνεται αύριο με την ανακοίνωση της κερδοφορίας της Citigroup.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v