Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβοι ύφεσης ”στοιχειώνουν” τις διεθνείς αγορές

Συνεχίζεται η κάθετη πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων εξαιτίας των φόβων ύφεσης στις ΗΠΑ και επέκτασης της κρίσης σε κλάδους πιο ευαίσθητους στην κατανάλωση. Ο δείκτης MSCI World έχει διολισθήσει 7% στο 2008, εξανεμίζοντας 2,1 τρισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των μελών του.

Συνεχίζεται η κάθετη πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων εξαιτίας των φόβων ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας και επέκτασης της κρίσης σε κλάδους πιο ευαίσθητους στην κατανάλωση.

Πρωταγωνιστές σήμερα στις πιέσεις οι τεχνολογικές επιχειρήσεις, μετά την προειδοποίηση πωλήσεων της Intel, και οι μεταλλευτικές, εξαιτίας της προοπτικής πτώσης των τιμών βιομηχανικών μετάλλων στο πλαίσιο της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται πτωτικό άνοιγμα και σήμερα στην Wall Street, με το ενδιαφέρον εστιασμένο στα αποτελέσματα της JPMorgan Chase και της Boeing αλλά και κρίσιμα στατιστικά μεγέθη που θα ανακοινωθούν, μαζί με την δημοσιοποίηση του Beige Book της Fed.

Ο δείκτης MSCI World έχει διολισθήσει 7% μέχρι σήμερα στο 2008, εξανεμίζοντας 2,1 τρισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των μελών του, καθώς επιτείνονται οι ανησυχίες για ύφεση στην αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg, τα χρηματιστήρια της Σουηδίας, της Πολωνίας, της Αυστρίας, του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης έχουν εμφανίσει απώλειες πάνω από 20% σε σχέση με τα περσινά υψηλά τους, πτώση που τεχνικώς τοποθετεί τις εν λόγω αγορές σε bear market.

Ο MSCI World υποχωρεί 1,1% και οι πιέσεις είναι εντονότερες σήμερα στις αναδυόμενες αγορές, με τον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών να υποχωρεί 3,4%. Οι βασικοί δείκτες στην Ινδονησία, την Πολωνία και την Ρωσία διολίσθησαν πάνω από 4%.

Στην Ευρώπη, ο Stoxx 600 υποχωρεί 1,1% με το χρηματιστήριο της Αυστρίας να διολισθαίνει 3,6% δηλαδή 22% χαμηλότερα από το ρεκόρ της 9ης Ιουλίου. Ο CAC 40 στο Παρίσι υποχωρεί 0,7%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο 1% και ο DAX 1,1%.

Νωρίτερα στην Ασία, ο MSCI Ασίας Ειρηνικού διολίσθησε 3,5% με βύθιση 5,4% για την αγορά του Χονγκ Κονγκ και 3,1% στην Σιγκαπουρη.

Στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, όπως και στις ασιατικές, οι πιέσεις επικεντρώνονται στον τεχνολογικό κλάδο μετά την προειδοποίηση της Intel ότι οι μελλοντικές πωλήσεις δεν θα ικανοποιήσουν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η STMicroelectronics με πτώση 3,2% διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα 10 ετών και η Infineon υποχωρεί 4,3%.

Η BHP Billiton υποχωρεί 3% και και η Anglo American 2,5%.

Η Adidas βυθίζεται 5,4% μετά την υποβάθμιση της σύστασης της Goldman Sachs για την μετοχή της.

Οι ασφαλιστικοί τίτλοι υποχωρούν μετά την υποβάθμιση του κλάδου από την Bear Stearns με την Prudential να ”χάνει” 3,3% και την Aviva 3%.

Στην αμερικανική αγορά, θα ανακοινωθούν τα κρίσιμα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή Δεκεμβρίου, την βιομηχανική παραγωγή του ιδίου μήνα, καθώς και ο δείκτης επαναχρηματοδότησης δανείων ΜΒΑ και ο δείκτης ΝΑΗΒ Ιανουαρίου που αποτυπώνει την κατάσταση στην αγορά ακινήτων.

Επίσης, θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση Beige Book της Federal Reserve, με τις εκτιμήσεις και προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ευρέως ότι η Fed θα προχωρήσει σε μεγάλη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων, δηλαδή κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,75%, στην συνεδρίαση στο τέλος του μήνα και τα σενάρια έκτακτης μείωσης ενδιάμεσα αυξάνονται καθώς διογκώνονται οι ζημιές των μεγάλων τραπεζών της Wall Street.

Ντ.Παπαγεωργίου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v