Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Ζημία στις αμερικανικές τράπεζες

Τα μεγάλα νούμερα έχασαν την ικανότητα να εντυπωσιάζουν, τουλάχιστον όσον αφορά στις επιρρεπείς στα ατυχήματα τράπεζες της Wall Street. Είναι οι μικροί αριθμοί που αρχίζουν να στοιχειώνουν τους επενδυτές. Με την κρίση στο subprime σε προχωρημένο στάδιο, το επίκεντρο στρέφεται σε τάσεις που αφορούν στην ευρύτερη αγορά καταναλωτικής πίστης.

Τα μεγάλα νούμερα έχασαν την ικανότητα να εντυπωσιάζουν, τουλάχιστον όσον αφορά στις επιρρεπείς στα ατυχήματα τράπεζες της Wall Street. Μέσα σε ένα περιβάλλον μαζικών διαγραφών ενεργητικών που πλήττουν ήδη τις τιμές των μετοχών, δεν αφυπνίζεται ο άλλος για λίγα δισ. δολ. από ’δώ και από κει. Είναι οι μικροί αριθμοί που αρχίζουν να στοιχειώνουν τους επενδυτές.

Καθώς η κρίση στο subprime βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, το επίκεντρο στρέφεται σε τάσεις που αφορούν στην ευρύτερη αγορά καταναλωτικής πίστης. Και η εικόνα είναι ανησυχητική.

Η American Express και η Capital One, οι κολοσσοί των πιστωτικών καρτών, πρόσφατα δημοσιοποίησαν στοιχεία που καταδεικνύουν μεταστροφή στην ποιότητα των πιστώσεων. Η Citigroup χθες έκανε πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αρνητική πρόβλεψη για την αμερικανική αγορά πιστωτικών καρτών, καθώς και για τα πλήγματα δανείων αγοράς αυτοκινήου και ενυπόθηκων πιστώσεων. Η τράπεζα ξεκαθάρισε ότι οι συνθήκες χειροτέρεψαν μήνα με τον μήνα στο δ’ τρίμηνο.

Επιπλέον, οι χειρότερες ζημίες εμφανίστηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, σε πολιτείες με μεγάλη έκθεση στη φούσκα των ακινήτων. Εάν η διολίσθηση της αγοράς ακινήτων επεκταθεί περισσότερο σε όλη τη χώρα, η οικονομία επιβραδυνθεί περισσότερο και ο χρεωμένος Αμερικανός καταναλωτής συνεχίσει να κρατά κλειστό το πορτοφόλι, τα κέρδη των αμερικανικών τραπεζών θα υποστούν πραγματικές κυκλικές πιέσεις.

Η JP Morgan Chase, που ανακοινώνει αποτελέσματα σήμερα, μέχρι στιγμής έχει αποφύγει τα χειρότερα, που έπληξαν τους ισολογιμούς της Citi και της Merrill Lynch. Αυτό το μοτίβο μάλλον θα συνεχιστεί, αν και υπάρχει πάντα πιθανότητα πληγμάτων εξαιτίας ζημιών στις συναλλαγές χρεογράφων.

Η μεγαλύτερη ανησυχία όμως είναι η τεράστια αγορά πιστωτικών καρτών και το μεγάλο άνοιγμα στα ενυπόθηκα καταναλωτικά δάνεια. Η JP Morgan δεν θα μπορέσει σε καμία περίπτωση να αποφύγει την επιδείνωση της ποιότητας της καταναλωτικής πίστης και προς τους φερέγγυους δανειολήπτες. Με τη μετοχή της JP Morgan να έχει υποστεί πλήγμα 5% ήδη από χθες, είναι λογικό οι επενδυτές να προετοιμάζονται για νέες ”καμπάνες”.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v