Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητούνται, πάση θυσία, επενδυτές στις ΗΠΑ

Καθώς οι μεγαλύτερες τράπεζες της Αμερικής ανακοινώνουν δεκάδες δισ. δολ. πρόσθετων ζημιών εξαιτίας της διεθνούς πιστωτικής αποστράγγισης, προσφεύγουν σε ανορθόδοξους διασώστες. Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να καλωσορίσει τα εθνικά επενδυτικά κεφάλαια, εάν θέλει να αποφύγει παρατεταμένη οικονομική διολίσθηση.

από τη στήλη Editorial Comment

Καθώς οι μεγαλύτερες τράπεζες της Αμερικής ανακοινώνουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια πρόσθετων ζημιών εξαιτίας της διεθνούς πιστωτικής αποστράγγισης, προσφεύγουν σε ανορθόδοξους διασώστες.

Τα sovereign wealth funds –επενδυτικά κεφάλαια που απολαμβάνουν κρατική υποστηρίξη- αγοράζουν επιπλέον κεφάλαια στη Merrill Lynch και στη Citigroup, καθώς οι τράπεζες προσπαθούν να επανορθώσουν τους καταπονημένους ισολογισμούς τους. Ο ρόλος των κεφαλαίων προκαλεί ανησυχίες σε ορισμένους παράγοντες στην Ουάσιγκτον. Η παρεμβολή τους όμως είναι ευπρόσδεκτη και εντέλει απαραίτητη εάν η αμερικανική οικονομία θέλει να αποφύγει παρατεταμένη διολίσθηση.

Είναι πιθανό να ακολουθήσει μια λαϊκιστική επίθεση στα εθνικά επενδυτικά κεφάλαια. Ορισμένοι πολιτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, όπως ο κ. Chuck Schumer, ο βαρυσήμαντος γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, φοβούνται ότι τα μεγαλύτερη κεφάλαια, που ανήκουν στην Κίνα και στις αραβικές χώρες, θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν επιρροή στις αμερικανικές εταιρίες. Επιχειρηματολογούν ότι τα funds μπορεί να υπόκεινται σε ”μη οικονομικά” συμφέροντα. Οπότε όσο περισσότερο έλεγχο αποκτούν, τόσο μεγαλύτερες ανησυχίες ξεσηκώνουν.

Το βασικό μειονέκτημα σε αυτό το επιχείρημα είναι ότι δεν αποδεικνύεται. Επειδή δεν υπάρχει διαφάνεια, ίσως υπάρχουν πράγματι προβλήματα στον τρόπο λειτουργίας ορισμένων funds. Έχουν όμως κάθε οικονομικό κίνητρο ώστε να προσπαθούν να είναι καλοί διαχειριστές των ενεργητικών που αγοράζουν. Η επένδυσή τους μπορεί να είναι μέχρι και ευκαιρία για τις αμερικανικές εταιρίες, όπως υποσχέθηκε να είναι η κινεζική επένδυση στη βρετανική τράπεζα Barclays.

Αντί να αντιμετωπίζουν τα εθνικά κεφάλαια με καχυποψία, οι ΗΠΑ θα ήταν καλύτερα να τις υποδεχτούν ως απαραίτητο φάρμακο.

Η ανακύκλωση του κεφαλαίου από χώρες που διαθέτουν εμπορικά πλεονάσματα με την Αμερική είναι ουσιώδης για να αποτραπεί η διολίσθηση σε ύφεση. Η εναλλακτική λύση είναι ακριβότερο κόστος κεφαλαίου για τις αμερικανικές τράπεζες. Αυτό θα δημιουργούσε περαιτέρω αποδυνάμωση στους ισολογισμούς των τραπεζών και ακόμη πιο σφιχτές πιστωτικές συνθήκες. Το αποτέλεσμα θα ήταν βαθύτερα οικονομικά προβλήματα.

Επιπλέον, οι περαιτέρω ενέσεις κεφαλαίων θα γίνουν υποδεκτές με ενθουσιασμό από τις αγορές. Οι τράπεζες όχι μόνο χρειάζονται κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν τα χρεοστάσια, αλλά επιπλέον η αβεβαιότητα για το μέγεθος των ζημιών τους έχει υπονομεύσει τις τιμές των μετοχών. Εάν τα εθνικά κεφάλαια θεωρούν την τρέχουσα αναταραχή αγοραστική ευκαιρία, ίσως αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη.

Υπάρχουν κι άλλα πλεονεκτήματα. Για τις τράπεζες, τα εθνικά κεφάλαια μπορεί να είναι μια πιο διακριτική παρουσία για τους μετόχους από πολλούς διαχειριστές hedge funds. Τα περισσότερα θέλουν να αποφύγουν τους μπελάδες και κοιτάζουν να παρακάμπτουν τους ”ευαίσθητους” κλάδους. Οι τράπεζες των ΗΠΑ όμως θα πρέπει να αποδείξουν ότι αξίζουν τα κεφάλαιά τους. Και η λαϊκή δυσαρέσκεια δεν θα αποβεί προς όφελος κανενός.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v