Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνδυνος στην ανατολική Ευρώπη από το subprime

Στις χώρες με μεγάλα ελείμματα όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία εστιάζονται οι ανησυχίες των οικονομολόγων για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας αύξησης του κόστους δανεισμού και των προβλημάτων χρηματοδότησης. Προειδοποίηση από τον κ. Varel Freeman της EBRD για τις χώρες κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

του Stefan Wagstyl από τη Βιέννη

Η κεντρική και ανατολική Ευρώπη δεν θα γλιτώσουν τις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αναταραχής, προειδοποίησε διεθνής τραπεζίτης.

Ο κ. Varel Freeman, πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης EBRD, διασκέδασε τις ελπίδες ότι η ταχέως αναπτυσσόμενη περιφέρεια θα ξεπεράσει τις αναταράξεις που προκαλεί η κρίση στο subprime των ΗΠΑ.

”Δεν θέλω να φανώ απαισιόδοξος, αλλά χρειάζεται να είμαστε ρεαλιστές”, δήλωσε στους ”Financial Times”. ”Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους που υπάρχουν σε αυτές τις αγορές και, δεδομένης της κατάστασης στις διεθνείς αγορές, οι κίνδυνοι είναι οπωσδήποτε μεγαλύτεροι από όσο έξι μήνες πριν”.

”Σε πολύ μεγάλο βαθμό η οικονομική κοινότητα αργεί να αναγνωρίσει τις μεταβολές και οπωσδήποτε είναι κατανοητό οι υπουργοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες να θέλουν να δημιουργήσουν την καλύτερη δυνατή εικόνα για τις οικονομίες τους”, δήλωσε στις παρυφές του συνεδρίου Euromoney Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στη Βιέννη, όπου έδωσε ανάλογο μήνυμα στους τραπεζίτες και στους αξιωματούχους της περιφέρειας.

Τα μεγέθη έδειξαν ότι οι αποκλίσεις ανάμεσα στα διεθνή επιτόκια αναφοράς που πληρώνουν οι δανειολήπτες της περιφέρειας έχουν αυξηθεί αισθητά από τον Ιούνιο, όπως δήλωσε στους ”F.T.”. Ο κ. Freeman, δίνοντας το παράδειγμα της Ρωσίας, όπου το spread έχει αυξηθεί από τις 40 στις 100 μονάδες βάσης, δήλωσε: ”Τον Ιούνιο δύσκολα έβρισκες spread πάνω από 50 μονάδες βάσης. Σήμερα οι 50 μονάδες βάσης είναι ο μέσος όρος και οι διαφορές που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες είναι πολύ μεγαλύτερες”.

Ο κ. Freeman πρόσθεσε ότι από τον Δεκέμβριο έχει γίνει πιο δύσκολη η χρηματοδότηση των συμφωνιών, αλλά τόνισε ότι δεν μπορεί να βγει το συμπέρασμα της εκ βάθρων μεταβολής από τα στοιχεία λίγων εβδομάδων. Πάντως, οι μεγάλοι δανειολήπτες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξασφάλισης πιστώσεων, όμως μία μεσαίου μεγέθους τράπεζα θα συναντήσει εμπόδια, τα οποία δεν υπήρχαν έξι μήνες πριν. ”Η αγορά επαναξιολογεί τον κίνδυνο, οπότε βρισκόμαστε πλέον σε ένα διαφορετικό περιβάλλον”.

Οι τραπεζίτες και αξιωματούχοι της περιφέρειας εν γένει τήρησαν πιο θετική στάση για τις πιθανές εξελίξεις στην περιφέρεια. Ο κ. Gyorgy Suranyi, περιφερειακός επικεφαλής της ιταλικής τράπεζας Intesa Sanpaolo που έχει έντονη παρουσία στην ανατολική Ευρώπη, δήλωσε: ”Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τους κινδύνους που δημιουργούν οι διεθνείς αγορές και πρέπει να τους διαχειριστούμε συντηρητικά. Όμως, συνολικά ο κίνδυνος δείχνει διαχειρίσιμος”.

Οι τραπεζίτες και οι οικονομολόγοι ανησυχούν κατά κύριο λόγο για τις χώρες με μεγάλα ελείμματα τρεχουσών συναλλαγών, όπως οι Βαλτικές χώρες, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Η μεγαλύτερη αναταραχή μέχρι στιγμής στην περιφέρεια έχει εκδηλωθεί στο Καζακστάν, όπου οι αρχές αύξησαν τον έκτακτο δανεισμό προς ορισμένες τράπεζες, όταν συνάντησαν προβλήματα εξασφάλισης επαναχρηματοδότησης στη διεθνή αγορά. Πάντως, το πετρελαϊκά πλούσιο κράτος διαθέτει υπεραρκετά κεφάλαια και οι τραπεζίτες τονίζουν ότι σε γενικές γραμμές μπορεί να διαχειριστεί την κρίση κι έδειξε επιδεξιότητα υποστηρίζοντας τις τράπεζές του.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v