Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Τιμωρώντας την Intel

Οι επενδυτές δεν ανέχονται απογοητεύσεις από οικονομικά αποτελέσματα, ακόμη και εάν αυτά προέρχονται από έναν παραδοσιακά κερδοφόρο όμιλο όπως η Intel. Έτσι τιμώρησαν την εταιρία προχωρώντας σε sell-off της μετοχής.

Η εποχή δεν είναι κατάλληλη για απογοητεύσεις. Με τα νεύρα των επενδυτών να είναι ήδη τεντωμένα λόγω των φόβων για ύφεση και από τις διαγραφές ζημιών από τις τράπεζες, δεν είναι έκπληξη ότι η Intel χτυπήθηκε γιατί ισοφάρισε τις προβλέψεις.

Παρά την άνοδο κατά 50% των καθαρών κερδών σε ετήσια βάση στο δ’ τρίμηνο και την αύξηση του κύκλου εργασιών 11%, ο κορυφαίος κατασκευαστής επεξεργαστών δεν κατόρθωσε να αγγίξει τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η μετοχή υποχώρησε σχεδόν 15% μέσα σε μερικά λεπτά, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Wall Street, ενώ ακολούθησε sell-off της σε όσες αγορές είναι εισηγμένη ανά τον κόσμο.

Δεδομένων των φόβων ότι ο κλάδος τεχνολογίας, του οποίου η κερδοφορία έχει στηριχτεί στο αδύναμο δολάριο και στις διεθνείς αγορές, μπορεί να πληγεί λόγω της υποχώρησης των ΗΠΑ, η αρνητική αντίδραση είναι κατανοητή.

Ταυτόχρονα, όμως, θεωρείται υπερβολική, καθώς η αποτυχία ευθυγράμμισης με τις προβλέψεις ήταν αποτέλεσμα της άσχημης πορείας της μονάδας Nand memory, η οποία δεν βρίσκεται μεταξύ των ”βασικών”.

Το πρόβλημα είναι ότι οι προοπτικές εμφανίζονται αρνητικές. Τον Οκτώβριο η Intel προέβλεπε πωλήσεις 11,1 δισ. δολαρίων στο δ’ τρίμηνο, δηλαδή αρκετά χαμηλότερα από τα 10,7 δισ. που πέτυχε. Παράλληλα, η κλίμακα από 9,4 έως 10 δισ. δολάρια (πωλήσεις) που προβλέπει για το α’ τρίμηνο είναι μικρότερη από αυτή που αναμένουν οι αναλυτές.

Για μία εταιρία όπως η Intel η υποχώρηση του κύκλου εργασιών μπορεί να δημιουργήσει αρκετά πισωγυρίσματα. Εάν η τελική ζήτηση δεν είναι αρκετά ισχυρή, είτε στις ΗΠΑ, λόγω ύφεσης, είτε οπουδήποτε αλλού, τότε οι τιμές επεξεργαστών θα υποχωρήσουν κάθετα, πιέζοντας τα περιθώρια κέρδους.

Ο βασικός –αν και μικρότερος– αντίπαλος της Intel, AMD, εμφανίζεται ιδιαίτερα ευαίσθητος σε μία τέτοια προοπτική, γεγονός που αποτυπώνεται και στην πορεία της μετοχής του η οποία έχει υποχωρήσει 85% την τελευταία 2ετία.

Ένα τέτοιο πεπρωμένο δεν αναμένεται για την Intel. Όμως, όσο οι επενδυτές οχυρώνονται απέναντι στο ενδεχόμενο ύφεσης, ο όμιλος δεν μοιάζει να είναι το καλύτερο καταφύγιο. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που η μετοχή του διαπραγματεύεται 20 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v