Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κατάσταση πανικού οι ασιατικές αγορές

Σε απόλυτη κατάσταση πανικού βρίσκονται οι επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις ασιατικές αγορές να παίρνουν τη σκυτάλη της πτώσης από την Ευρώπη, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2001. Απώλειες 6,3% σημείωσε ο MSCI Asia-Pacific.

Σε απόλυτη κατάσταση πανικού βρίσκονται οι επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις ασιατικές αγορές να παίρνουν τη σκυτάλη της πτώσης από την Ευρώπη, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2001.

Η τρέχουσα κρίση κατόρθωσε να αφαιρέσει 5 τρισ. δολάρια από την αξία των διεθνών αγορών διαπραγμάτευσης μετοχών σε δύο μόλις συνεδριάσεις, με τις μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων να δέχονται τα ισχυρότερα πλήγματα.

Διακοπή διαπραγμάτευσης για την αγορά της Ινδίας, καθώς ο βασικός δείκτης Sensex υποχώρησε περισσότερο από 11%. Με πτώση 15% έκλεισε η μετοχή της Reliance Industries, του μεγαλύτερου ινδικού επιχειρηματικού ομίλου, ενώ στο 11% υποχώρησε η ICICI Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Ο MSCI Asia Pasific έχει εισέλθει και τυπικά σε bear market, καθώς υποχωρεί σήμερα 6,3%, ωθώντας τις απώλειές του από το ιστορικό υψηλό του Νοεμβρίου στο 22%.

Εκ των 1.142 μετοχών που είναι εισηγμένες στον δείκτη, περισσότερες από 1.000 σημειώνουν ισχυρή υποχώρηση, με όλους τους κλαδικούς δείκτες που τον απαρτίζουν να βρίσκονται στο ”κόκκινο”.

Πτώση 5,65% για τον Nikkei και υποχώρηση στις 12.574,05 μονάδες, με διήμερες απώλειες που φτάνουν στο 9,3%, ήτοι οι μεγαλύτερες από τον Αύγουστο του 1990.

Απώλειες 8,7% για την Inpex Holdings, τον μεγαλύτερο πετρελαϊκό όμιλο της Ιαπωνίας, ενώ η PetroChina υποχωρεί 12% και έχει απολέσει περισσότερο από 50% από το ιστορικό υψηλό που κατέκτησε την 1η Νοεμβρίου, χάνοντας 600 δισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή της αξία.

Στο 4,9% οι απώλειες για την Toyota, με την πτώση από την αρχή του έτους να φτάνει στο 17%, ενώ πλησίον του 5,3% αποδυναμώνεται η Sony, στο 3,9% η Samsung Electronics και στο 6,9% η Taiwan Semiconductor Manufacturing.

Σε ανάλογη πορεία εισέρχεται και το χρηματιστήριο της μέχρι σήμερα ανθεκτικής Κίνας, με τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί 8,04%.

Η εικόνα στην αγορά του Χονγκ Κονγκ απόλυτα απογοητευτική, με την China Mobile -τον μεγαλύτερο όμιλο κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως- να υποχωρεί 6,5% και την China Life Insurance να αποδυναμώνεται 15%.

”Έχουμε εισέλθει στην περιοχή του απόλυτου πανικού”, σημειώνει ο κ. Patrick Chang, διαχειριστής κεφαλαίων 4,5 δισ. δολαρίων στη CIMP-Principal Asset Management. ”Οι αγορές προεξοφλούν την ύφεση. Δεν πρόκειται να υπάρξει ανάκαμψη τουλάχιστον μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες”.

Απόλυτα απογοητευτική η εικόνα των futures για τις ευρωπαϊκές αγορές αυτήν την ώρα, με τον DAX 30 να υποχωρεί 7,07%, τον CAC 40 6,78% και τέλος τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται κατά 4,88%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v