Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Αποσυμπίεση” στις ευρωαγορές

Με σημαντικές απώλειες που παραπέμπουν σε sell off έκλεισαν οι κυριότερες ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές προέβησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Σημαντική υποχώρηση για τις χρηματοοικονομικές εταιρίες. Ισχυρότατη πτώση προοιωνίζονται τα futures της Wall για την Τρίτη.

Με σημαντικές απώλειες που παραπέμπουν σε sell off έκλεισαν οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές προέβησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Σημαντική υποχώρηση για τις χρηματοοικονομικές εταιρίες.

Ειδικότερα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε στις 5.578,20 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 5,48% (πτώση 324 μονάδων), στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχώρησε κατά 7,16% (πτώση 524 μονάδων) και διαμορφώθηκε στις 6.790,19 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε 6,83% (απώλειες 344 μονάδων) χαμηλότερα και ολοκλήρωσε στις 4.744,45 μονάδες.

Τις υψηλότερες ημερήσιες απώλειες από την 11η Σεπτεμβρίου 2001 κατέγραψε ο Dow Jones Stoxx 600, ο οποίος υποχώρησε κατά 5,4%, επιβαρυνόμενος κυρίως από την πτωτική κίνηση των τραπεζικών και ασφαλιστικών τίτλων, όμως αυτοί των Allianz, BNP Paribas και Societe Generale.

Υποχώρηση 2,4% κατέγραψε ακόμη ο δείκτης MSCI World Index, διευρύνοντας έτσι τις απώλειές του από το υψηλό της 31ης Οκτωβρίου στο 17%.

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερα αυξημένη εμφανίζεται και η μεταβλητότητα των ευρωπαϊκών μετοχών, με τον σχετικό δείκτη VDAX-New Index να εμφανίζεται ενισχυμένος κατά 39 μονάδες, που είναι και η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγράψει από το 2001 και μετά.

Από τις επιμέρους μετοχές, πτωτικά κινήθηκαν οι τίτλοι του χρηματοπιστωτικού κλάδου, καθώς εντείνονται οι φόβοι για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, με αυτούς των BNP Paribas και Societe Generale να πρωτοστατούν, επηρεασμένοι κυρίως από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Christian Noyer, ότι οι τράπεζες θα υποχρεωθούν σε νέες διαγραφές στοιχείων ενεργητικού.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν επίσης οι τίτλοι των Allianz, ING Groep, αλλά και η μετοχή της Swiss Reinsurance, για την οποία η UBS AG μείωσε την τιμή στόχο στα 80 φράγκα από 88 φράγκα που ήταν προηγουμένως.

Πτώση κατέγραψε επίσης ο τίτλος της Rio Tinto, μετά την εκτίμηση ότι η BHP Bilitton δεν θα καταθέσει νέα προσφορά για την εξαγορά της.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα futures της Wall Street, η οποία σήμερα παραμένει κλειστεί λόγω της αργίας του Martin Luther King, προοιωνίζονται πτωτικό ξεκίνημα για την αυριανή συνεδρίαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα futures του Dow Jones υποχώρησαν κατά 482 μονάδες, του S&P 500 κατά 55 μονάδες ενώ του Nasdaq κατά 72 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v