Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Άτακτη” φυγή επενδυτών από Ευρώπη-Ασία (upd)

Αντιμέτωπες με… άτακτη έξοδο των επενδυτών βρίσκονται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς επιστρέφουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για ύφεση στις ΗΠΑ, χαλάρωση ανάπτυξης στην Ευρώπη και για περαιτέρω διαγραφές ζημιών από τράπεζες σε όλη την υφήλιο. ”Βουτιά” 7,24% για τον DAX στη Φρανκφούρτη, 5,34% για τον FTSE 100 και 6,73% για τον CAC στο Παρίσι, μετά την εβδομαδιαία πτώση 507 μονάδων για Dow Jones.

Αντιμέτωπες με… την άτακτη έξοδο των επενδυτών βρίσκονται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς επιστρέφουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για ύφεση στις ΗΠΑ, για χαλάρωση της ανάπτυξης στην Ευρώπη και για περαιτέρω διαγραφές ζημιών από τις τράπεζες σε όλη την υφήλιο.

Μετά τη ”βύθιση” της Ασίας, με τον Nikkei να αποδυναμώνεται 3,9%, με την αγορά της Σαγκάης να υποχωρεί 5,15% και τον δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να χάνει 5,49%, οι ευρωπαϊκές αγορές ”απόλυτα φυσιολογικά” ακολουθούν ελεύθερη πτώση.

Εκτεταμένο ξεπούλημα 9,1% για τον δείκτη Sensex του χρηματιστηρίου της Ινδίας, στις 17.279,80 μονάδες.

Και όλα αυτά σε μία ημέρα που η Wall Street παραμένει κλειστή λόγω της αργίας για τον Martin Luther King Jr., στοιχείο το οποίο αρχικά θεωρήθηκε ”θετικό”, καθώς όταν η αμερικανική αγορά δεν λειτουργεί το ενδιαφέρον στην Ευρώπη παραμένει υποτονικό.

Όπως όμως σημειώνουν κορυφαίοι αναλυτές, τα προβλήματα τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και στην πραγματική οικονομία, στην Ευρώπης και στις ΗΠΑ, έχουν οξυνθεί τόσο πολύ ώστε οι επενδυτές αναζητούν τρόπους να ρευστοποιήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα μέρος των χαρτοφυλακίων τους.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI World υποχωρεί 1,2%, με τις απώλειές του από τις 15/10/2007 να διαμορφώνονται πλέον στο 15%.

Σε ουσιαστική είσοδο σε περίοδο ”bear market” ο πανευρωπαϊκός DJ Stoxx 600, ο οποίος έχει αποδυναμωθεί 21,8% από το υψηλότερο επίπεδό του, στο οποίο βρέθηκε την 1η Ιουνίου.

”Οι αγορές ”ενσωματώνουν”, πλέον, το ενδεχόμενο ύφεσης”, σημειώνει στο Bloomberg, ο κ. Emmanuel Soupre, διαχειριστής κεφαλαίων στη γαλλική Neuflize Gestion, ο οποίος προβλέπει ότι θα ”δούμε νέα χαμηλό έως τα τέλη Ιανουαρίου”.

Σε πορεία ανάλογη με αυτήν του DJ Stoxx 600 βρίσκεται το σύνολο των ευρωπαϊκών δεικτών, με τον DAX 30 να καταγράφει απώλειες 7,24% στις 6.784 μονάδες, τον CAC 40 να αποδυναμώνεται 6,73% στις 4.744 μονάδες και τον FTSE 100 να χάνει 5,34% στις 5.586 μονάδες.

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ασφαλιστικής μονάδας της Ambac Financial Group Inc., του κορυφαίου εκδότη ομολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο από τη Fitch, σε ”ΑΑ” από ”ΑΑΑ”, επιτείνει ακόμη περισσότερο το sell-off των τραπεζών.

Για μία ακόμη συνεδρίαση οι μετοχές τραπεζικών ομίλων ”σηκώνουν το βάρος” της πτώσης, με αυτές της Barclays να υποχωρούν 7,1%, της BNP Paribas στο 5,5% και της ING πλησίον του 5,6%.

Στο ”απόλυτο κόκκινο” η μετοχή της Societe Generale, η οποία έφτασε να χάνει και 12%, καθώς εντείνονται οι φήμες για ανακοίνωση εξαιρετικά υψηλών επιπλέον απομειώσεων ενεργητικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v