Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Κατρακύλησε” 507 μ. στην εβδομάδα ο Dow

Στο ”κόκκινο” ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η Wall Street, με τον Dow να χάνει στη βδομάδα 507 μονάδες, καθώς τα κυριάρχησαν οι ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ. Απώλειες και στις ευρωαγορές.

Στο ”κόκκινο” ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η Wall Street, παρά την αρχική ανοδική αντίδραση, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία και αγνόησαν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε ο G. Bush και τις θετικές ειδήσεις από IBM και General Electric.

Ειδικότερα, παρά το ανοδικό ξεκίνημα, η αγορά έχασε το ”βηματισμό” της και γύρισε σε αρνητικό έδαφος, επηρεασμένη κυρίως από την υποχώρηση που εμφάνισε για τρίτο συνεχόμενο μήνα ο δείκτης των δεικτών, ο οποίος το Δεκέμβριο υποχώρησε κατά 0,2%.

Εξέλιξη που επανέφερε δυναμικά στο προσκήνιο τις ανησυχίες για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, τις οποίες δεν κατόρθωσε να αμβλύνει ούτε το ”πακέτο” μέτρων για την τόνωση της οικονομίας, μέσω άμεσων φοροαπαλλαγών ύψους 140 δισ. δολαρίων, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς θεωρήθηκαν ανεπαρκή για να αντιστρέψουν την κατάσταση.

Παράλληλα, οι επενδυτές φαίνεται να αγνόησαν την απρόσμενη άνοδο που σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Michigan τον Ιανουάριο, διαμορφούμενος στο 80,5 από 75,5 το Δεκέμβριο.

Έτσι, ο Dow Jones έκλεισε τη συνεδρίαση στις 12.099,30 μονάδες, με απώλειες 0,49% για την ημέρα, ενώ σε εβδομαδιαία βάση απώλεσε 507 μονάδες και σημείωσε πτώση 4%.

Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,29%, στις 2.340,02 μονάδες, με την εβδομαδιαία μεταβολή του να διαμορφώνεται στο 4,1%, ενώ ο S&P 500 κινήθηκε 0,60% χαμηλότερα, στις 1.325,19 μονάδες, εμφανίζοντας εβδομαδιαίες απώλειες 5,4%.

Ο όγκος συναλλαγών στο NYSE έφτασε το 1,92 δισ. τεμάχια, με την αναλογία πτωτικών – ανοδικών μετοχών να διαμορφώνεται στο δύο προς ένα. Τη μεγαλύτερη κινητικότητα εμφάνισαν οι τίτλοι των Sprint Nextel, Citigroup, General Electric και Washington Mutual.

Στο Nasdaq άλλαξαν χέρια 2,49 δισ. τεμάχια, με τους πτωτικούς τίτλους να υπερτερούν των ανοδικά σε αναλογία τριών προς δύο, και τις μετοχές των Powershares QQQ Trust, Intel, Microsoft και Cisco να εμφανίζουν τις υψηλότερες συναλλαγές.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, πτωτικά κινήθηκαν οι περισσότερες μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου, καθώς και οι τίτλοι των Verizon, American International Group και Merck.

Αντίθετα, με σημαντικά κέρδη έκλεισε ο τίτλος της IBM, μετά την αύξηση της τάξης του 12% που εμφάνισε η κερδοφορία της εταιρίας στο τέταρτο οικονομικό τρίμηνο της χρήσης και τις θετικές της προβλέψεις για το 2008, καθώς και η μετοχή της General Electric, η οποία επίσης ανακοίνωσε αύξηση 4% της κερδοφορίας τέταρτου τριμήνου.

Το δικαίωμα της 3Ε εκτινάχθηκε κατά 5,11%, στα 40,90 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε κατά 3,06%, στα 12,45 δολάρια. Απώλειες 1,82% εμφάνισε το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 16,16 δολάρια, ενώ πτώση 7,14% σημείωσε το δικαίωμα της TOUSA, στα 0,13 σεντς.

Εν τω μεταξύ, νευρικότητα επικράτησε στη σημερινή συνεδρίαση του πετρελαϊκού complex, όπου τα συμβόλαια Φεβρουαρίου για το light crude oil ολοκλήρωσαν στα 90,56 δολάρια το βαρέλι, αισθητά χαμηλότερα από το υψηλό τους που εντοπίζεται στα 91,32 δολάρια.

Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίασης της εβδομάδας και οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές, επηρεασμένες από την ”στροφή” στη Wall Street.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 απώλεσε τα αρχικά του κέρδη και έκλεισε τελικά στις 5.901,70 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,01%. Ανάλογη εικόνα και στη Φρανκφούρτη, όπου ο DAX 30 υποχώρησε κατά 1,34%, στις 7.314,17 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε 1,25% χαμηλότερα και συγκεκριμένα στις 5.092,40 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v