Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντείνονται οι πιέσεις στη Wall Street

Πτωτικά κινείται η αμερικανική αγορά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς ούτε οι θετικές ειδήσεις για τα αποτελέσματα των ΙΒΜ και General Electric ούτε τα μέτρα στήριξης των 140 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε ο G. Bush, κατόρθωσαν να εξαλείψουν τις ανησυχίες για την οικονομία. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Διευρύνει τις απώλειές της αμερικανική αγορά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς ούτε οι θετικές ειδήσεις για τα αποτελέσματα των ΙΒΜ και General Electric ούτε τα μέτρα στήριξης των 140 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε ο G. Bush, κατόρθωσαν να εξαλείψουν τις ανησυχίες για την οικονομία. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Ειδικότερα, αν και οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με έντονα ανοδικές διαθέσεις, ωθούμενοι από τις αισιόδοξες προβλέψεις της IBM για τα αποτελέσματα του 2008 και τα κέρδη της General Electric, δεν κατόρθωσαν να διατηρήσουν το θετικό τους πρόσημο.

Αιτία ήταν κυρίως η υποχώρηση που εμφάνισε ο δείκτης των δεικτών το Δεκέμβριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, κατά 0,2%, εξέλιξη που αναζωπύρωσε τα σενάρια για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.

Οι επενδυτές μάλιστα δεν φάνηκαν να καθησυχάζονται από την απρόσμενη άνοδο που εμφάνισε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου Michigan, ο οποίος τον Ιανουάριο ανήλθε στο 80,5 από 75,5 που ήταν τον προηγούμενο μήνα, ούτε από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της χώρας, George Bush.

Ειδικότερα, ο κ. Bush σημείωσε ότι στο πλαίσιο της ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας προωθείται η άμεση επιστροφή χρημάτων μέσω άμεσων φοροαπαλλαγών σε αμερικανούς καταναλωτές και επιχειρήσεις, το ύψος των οποίων αναμένεται να φτάσει τα 140 δισ. δολάρια ή το 1% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αρκετούς οικονομολόγους ωστόσο, τα εν λόγω μέτρα δεν κρίνονται επαρκή για την στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, κάτι που φαίνεται να συμμερίζονται και οι αναλυτές που τονίζουν ότι η αγορά περίμενε πολύ περισσότερα.

Έτσι, ο Dow Jones που ξεκίνησε τη συνεδρίαση με έντονα ανοδική κίνηση, αυτήν την ώρα διαμορφώνεται στις 12.099,46 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,49%, ο Nasdaq που για αρκετή ώρα ”πάλευε” μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου, κινείται στις 2.340,42 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,28%, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,83% και διαμορφώνεται στις 1.322,12 μονάδες.

Από τις επιμέρους μετοχές, κέρδη καταγράφει ο τίτλος της ΙΒΜ, μετά τις προβλέψεις της εταιρίας για τα μεγέθη του 2008, οι οποίες κινήθηκαν υψηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών.

Κινητικότητα εμφανίζει και η μετοχή της General Electric, μετά την ανακοίνωση των κερδών της στο τρίμηνο, τα οποία ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Εν τω μεταξύ, με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν οι κυριότερες ευρωαγορές. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με οριακές απώλειες 0,01% στις 5.901,70 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχώρησε κατά 1,34%, στις 7.314,17 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε 1,25% χαμηλότερα και διαμορφώθηκε στις 5.092,40 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v