Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Πακέτο μέτρων στήριξης αξίας 150 δισ. $

Σήμερα αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί η ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. George Bush, η αξία των οποίων τοποθετείται στα 150 δισ. δολάρια.

ΗΠΑ: Πακέτο μέτρων στήριξης αξίας 150 δισ. $
Σήμερα αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί η ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. George Bush.

Όπως επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ, η συνολική αξία των μέτρων μπορεί να φτάσει ακόμη και στο επίπεδο των 150 δισ. δολαρίων, καθώς αυτά κρίνονται απαραίτητα προκειμένου να στηριχτούν αγορές, δανειολήπτες και σε ένα δεύτερο επίπεδο η κατανάλωση.

Αρκετοί, πάντως, οικονομολόγοι φαίνεται ότι δεν θεωρούν τα εν λόγω μέτρα ικανά να σώσουν την αμερικανική οικονομία. ”Απλώς προσφέρει χρήματα τα οποία θα καταναλωθούν”, σημειώνει στο Bloomberg ο κ. Leonard Burman, επικεφαλής του Tax Policy Center και προσθέτει ότι ”μάλλον το όφελός τους για την οικονομία θα είναι αμελητέο”.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων μεταξύ του οικονομικού επιτελείου του Λευκού Οίκου και των ηγετών του Κογκρέσου έχουν τεθεί προτάσεις, όπως είναι η προσωρινή άρση του βασικού φορολογικού συντελεστή (ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 10%) και η παροχή μέτρων στήριξης αναχρηματοδότησης δανείων και φόρων για το σύνολο των Αμερικανών.

Οι επιχειρήσεις θα λάβουν έκτακτη φοροαπαλλαγή, μέσω της οποίας θα μπορούν να δικαιολογήσουν το 50% του κόστους του εξοπλισμού που θα αγοράσουν εντός του 2008, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν αφορολόγητα να αγοράσουν εξοπλισμό αξίας έως και 200.000 δολαρίων, έναντι 112.000 που είναι σήμερα.

Παράλληλα, ο κ. Bush φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει η παράταση εφαρμογής των φοροαπαλλαγών έως το 2010 να κατοχυρωθεί και νομικά.

Πάντως, ο κ. Bush έχει την απόλυτη στήριξη του προέδρου της Fed, Ben Bernanke, ο οποίος στη χθεσινή του ομιλία στο Κογκρέσο επισήμανε την ανάγκη ”συνδυασμένων κινήσεων νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής”, προκειμένου να στηριχτεί η αμερικανική οικονομία.

Άλλωστε, μετά τη χθεσινή κατάθεση του κ. Bernanke και τις προτάσεις που κατέθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, κ. Tony Fratto, σε δηλώσεις του στους ”Financial Times” ουσιαστικά συντάχθηκε με τον κεντρικό τραπεζίτη, υπογραμμίζοντας ότι ”ο πρόεδρος πιστεύει πως βραχυπρόθεσμα απαιτούνται κάποιες προωθητικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της επιβράδυνσης της οικονομίας”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v