Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς άμυνες η Wall Street

Σε ρόλο πρωταγωνιστή εναλλάσσονταν ταύροι και αρκούδες κατά τη σημερινή συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από έντονη νευρικότητα. Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της Beige Book οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τη FED πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίασή της, γύρισαν ”πράσινους” τους δείκτες, για να ”ξανακοκκινήσουν” όμως λίγο πριν την αυλαία. Πτώση και στις ευρωαγορές.

Σε ρόλο πρωταγωνιστή εναλλάσσονταν ταύροι και αρκούδες κατά τη σημερινή συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από έντονη νευρικότητα.

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της Beige Book οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τη FED πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίασή της, γύρισαν ”πράσινους” τους δείκτες, για να ”ξανακοκκινήσουν” όμως λίγο πριν την αυλαία. Πτώση και στις ευρωαγορές.

Αναλυτικότερα όπως επισημαίνεται στη Beige Book η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με μέτριο (modest) ρυθμό καθώς από τις 12 περιφέρειες της FED οι 5 παρουσίασαν επιβραδυνόμενη ανάπτυξη, 5 ελαφρώς ενισχυμένη, ενώ 2 περιφέρειες ”ανέφεραν” μικτά στοιχεία.

Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας η FED αναφέρει ότι οι συνθήκες παραμένουν σφικτές με την ανεργία να κινείται στο 5% το Δεκέμβριο.

Οπως εξηγούν αναλυτές της αγοράς οι επισημάνσεις της FED αναζωπύρωσαν τις προσδοκίες των επενδυτών για μια άμεση παρέμβαση της FED, πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση, προς την πλευρά της μείωσης των επιτοκίων.

Ομως, τονίζουν οι ίδιοι, επικράτησαν και πάλι οι φόβοι για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Στις ειδήσεις γύρω από τις επιχειρήσεις η μετοχή της JP Morgan ηγήθηκε της ανόδου των χρηματοοικονομικών εταιριών σημειώνοντας κέρδη παρά τις διαγραφές των 1,3 δισ. δολαρίων και την πτώση 34% της κερδοφορίας στο δ΄ τρίμηνο. Αναλυτές απέδωσαν την άνοδο της μετοχής στις εκτιμήσεις της αγοράς για μεγαλύτερες διαγραφές από την τράπεζα, που τελικώς διαψεύστηκαν.

Σε θετικό έδαφος και η Wells Fargo παρά την πτώση που κατέγραψαν τα κέρδη δ΄ τριμήνου. Στο μεταξύ η φημολογία για συμφωνία εξαγοράς της BEA Systems από την Oracle χάρισε κέρδη που ξεπέρασαν το 18% στη μετοχή της πρώτης.

Αντίθετα οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις της Intel για τα μεγέθη του α΄ τριμήνου δημιούργησαν πιέσεις τόσο στη μετοχή όσο και στο Nasdaq.

Εξάλλου οι πετρελαϊκές τιμές υποχώρησαν έως τα 89,26 δολάρια ανά βαρέλι μετά την ανακοίνωση για την ενίσχυση των αποθεμάτων κλείνοντας τελικά στα 90,85 δολάρια ανά βαρέλι καταγράφοντας πτώση 1,14%.

Στο NYSE ο όγκος των συναλλαγών υπερέβη τα 1,2 δισ. κομμάτια με τις Citigroup, iShares και JP Morgan να συγκεντρώνουν τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών.

Στο Nasdaq ο όγκος των συναλλαγών ξεπέρασε τα 2,2 δισ. κομμάτια με τις Intel, Powershares και ΒΕΑ Systems να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτών και τις Vaughan Foods και Εtrials να καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη.

Στο Dow 30 την υψηλότερη άνοδο σημείωσαν οι JP Morgan, και Boeing (κέρδη άνω του 4%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι Intel (ξεπέρασαν το 10%) και η Microsoft (πτώση άνω του 2%).

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,28%, στις 12.466 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 0,95%, στις 2.394 μονάδες. Πτώση 0,56% για τον S&P 500 στις 1.373 μονάδες.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε πτώση κατά 2,06%, στα 17,09 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε κατά 3,46%, στα 12,26 δολάρια. Πτώση 1,07% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 39,64 δολάρια.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,19%, στις 5.950 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε πτώση 0,58%, στις 5.229 μονάδες. Απώλειες 1,3% για τον DAX 30, που έκλεισε στις 7.537 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v