Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Citigroup ρίχνει και τη Wall

Σημαντικές πιέσεις στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά πυροδοτούν οι ισχυρές ζημίες της Citigroup στο τρίμηνο λόγω διαγραφών ενεργητικού, ενώ το κλίμα επιβαρύνει και η πτώση των λιανικών πωλήσεων τον Δεκέμβριο. Πτώση και στις ευρωαγορές.

Σημαντικές πιέσεις στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά πυροδοτούν οι ισχυρές ζημίες της Citigroup στο τρίμηνο λόγω διαγραφών ενεργητικού, ενώ το κλίμα επιβαρύνει και η πτώση των λιανικών πωλήσεων τον Δεκέμβριο.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η αγορά κινήθηκε έντονα ανοδικά, μετά την είδηση ότι τα κέρδη της ΙΒΜ θα διαμορφωθούν υψηλότερα του αναμενομένου.

Ωστόσο, σήμερα το κλίμα αλλάζει άρδην, μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Citigroup.

Ειδικότερα, ο κορυφαίος αμερικανικός τραπεζικός όμιλος ανακοίνωσε για το δ’ τρίμηνο απώλειες της τάξης των 9,83 δισ. δολαρίων, ή 1,99 δολαρίου ανά μετοχή, λόγω της υψηλής έκθεσής του στην αγορά subprime αλλά και σε αυτή των καταναλωτικών δανείων.

Στο δ’ τρίμηνο οι διαγραφές ζημιών του ομίλου έφτασαν στο επίπεδο των 18,1 δισ. δολαρίων εξαιτίας της αγοράς subprime, εκ των οποίων τα 4,1 δισ. δολάρια αφορούν στην αμερικανική αγορά καταναλωτικών δανείων.

Η Citi ανακοίνωσε ότι θα δεχτεί ”ένεση” ρευστότητας ύψους 12,5 δισ. δολαρίων από επενδυτές όπως η Κορέα και το Κουβέιτ.

Εν τω μεταξύ, και η Merrill Lynch ανακοίνωσε ότι θα λάβει ρευστότητα ύψους 6,6 δισ. δολαρίων από κρατικά funds του Κουβέιτ και της Κορέας και από ιαπωνικές τράπεζες.

Πριν από το άνοιγμα ανακοινώθηκε η υποχώρηση στις λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά το τελευταίο εξάμηνο, ενώ οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά 0,1% τον Δεκέμβριο, λόγω μείωσης των ενεργειακών τιμών. Ωστόσο, ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,2%.

Ο Dow Jones βρίσκεται στις 12.638 μονάδες με απώλειες 1,03%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,11%, στις 2.450 μονάδες. Απώλειες 1,03% για τον S&P 500 που κινείται στις 1.401 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,81%, στις 6.101 μονάδες, ενώ στο Παρίσι o CAC 40 σημειώνει πτώση 1,78%, στις 5.305 μονάδες. Απώλειες 1,22% για τον DAX 30, στις 7.636 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v