Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bernanke - Countrywide ώθησαν σε ράλι τη Wall

Δεύτερη ημέρα ισχυρών κερδών για την αμερικανική αγορά, παρά το ισχνό ξεκίνημα, καθώς οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων αλλά και το δημοσίευμα για προχωρημένες διαπραγματεύσεις μεταξύ Bank of America και Countrywide αναζωπύρωσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Πτώση στις ευρωαγορές.

Δεύτερη ημέρα ισχυρών κερδών για την αμερικανική αγορά, παρά το ισχνό ξεκίνημα, καθώς οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων αλλά και το δημοσίευμα για προχωρημένες διαπραγματεύσεις μεταξύ Bank of America και Countrywide αναζωπύρωσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ο Dow Jones έκλεισε τελικώς στις 12.853,09 μονάδες με άνοδο 0,92% ή 117 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,56%, στις 2.488,52 μονάδες. Κέρδη 0,79% για τον S&P 500 στις 1.420,32 μονάδες.

Το γεγονός της ημέρας δεν ήταν άλλο από την ομιλία του προέδρου της Federal Rererve, Ben Bernanke, όπου δήλωσε ότι οι περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων είναι αναγκαίες, σημειώνοντας ότι ίσως απαιτηθούν ”σημαντικές” μειώσεις επιτοκίων για να εξασφαλιστούν οι ΗΠΑ από το ενδεχόμενο σημαντικής οικονομικής επιβράδυνσης.

Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε επίσης ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν περιορισμένες και η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται με ”μέτριο ρυθμό” στην παρούσα φάση.

Οι δηλώσεις του προέδρου της Fed αναζωπύρωσαν αρχικά το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές, με την αγορά να ανακάμπτει από τις πρωινές απώλειες που οφείλονται κατά πολύ στις ισχνές πωλήσεις Δεκεμβρίου των εταιριών λιανικού εμπορίου.

Ωστόσο, τα αρχικά κέρδη, που οδήγησαν τον Dow Jones έως και 120 μονάδες υψηλότερα, ”εξατμίστηκαν” σταδιακά, με τη Wall να επιστρέφει στα γνώριμα εντός του 2008, πτωτικά μονοπάτια.

”Ο Ben Bernanke έδωσε διασφαλίσεις, όχι σιγουριά”, σχολίαζαν οι αμερικανοί αναλυτές.

Όμως, η είδηση που ”βγήκε” στο site της Wall Street Journal ότι η Bank of America είναι σε προχωρημένες επαφές για την εξαγορά της Countrywide Financial, τα σενάρια για χρεοκοπία της οποίας έχουν ταλαιπωρήσει τους τραπεζικούς τίτλους, έβαλε οριστικά τη Wall Street σε θετικό μονοπάτι, με τα κέρδη να εντείνονται σταδιακά μέχρι το φινάλε.

Κατά τα λοιπά, ισχυρά κέρδη εμφάνισε ο τίτλος της Alcoa, μετά την ανακοίνωση αύξησης των κερδών της κατά 76% στο τρίμηνο.

Πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές των εταιριών λιανικού εμπορίου Pacific Sunwear, Limited Brands και Stein Mart, μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων κερδοφορίας.



Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και η πετρελαϊκή τιμή, η οποία υποχώρησε από τα πρόσφατα υψηλά, διαμορφούμενη στα 93,71 δολάρια το βαρέλι με απώλειες σχεδόν 2 δολαρίων.

Λίγο πριν το κλείσιμο, το δικαίωμα του ΟΤΕ κατέγραφε πτώση 0,66%, στα 18,14 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της 3Ε υποχωρούσε κατά 0,32% στα 47,35 δολάρια. Απώλειες 0,29% εμφάνιζε το δικαίωμα της Εθνικής, στα 13,85 δολάρια.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 0,80%, στις 6.222,7 μονάδες, ενώ στο Παρίσι o CAC 40 σημείωσε πτώση 0,64%, στις 5.400,43 μονάδες. Απώλειες 0,89% για τον DAX 30, στις 7.713 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v