Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ύφεση κερδών στις ΗΠΑ

Μέχρι πρόσφατα, τα χρηματιστήρια χαρωπά εκλάμβαναν την πιστωτική κρίση ως περιστατικό του ενός τριμήνου. Καθώς όμως ξεκινά η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων χρήσης δ’ τριμήνου, οι αναλυτές περιμένουν μείωση κερδών των 500 εταιριών του S&P –που τεχνικώς μεταφράζεται σε φάση ύφεσης της εταιρικής κερδοφορίας.

του John Authers, Investment Editor

από την στήλη The Short View

Πριν λίγο καιρό, τα χρηματιστήρια χαρωπά εκλάμβαναν την πιστωτική κρίση ως περιστατικό του ενός τριμήνου. Πίστευαν ότι θα έχει δυσμενή επίπτωση στην εταιρική κερδοφορία γ’ τριμήνου 2007, αλλά ότι οι επιχειρήσεις θα κατόρθωσαν να εκτονώσουν όλη την κακή ενέργεια στο γ’ τρίμηνο και θα συνέχιζαν απτόητες.

Καθώς ξεκινούσε το δ’ τρίμηνο 2007, η Thomson Financial ανέφερε ότι εξακολουθεί να περιμένει αύξηση των κερδών των αμερικανικών επιχειρήσεων 11% σε ετήσια βάση για το εν λόγω τρίμηνο.

Αυτή η θεωρία ανήκει πια στο μακρινό παρελθόν. Καθώς η Alcoa, η παραγωγός αλουμινίου, κάνει την έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης εταιρικής κερδοφορίας, οι αναλυτές πιστεύουν ότι τα κέρδη των εταιριών του S&P 500 μειώθηκαν 9,8% στο δ’ τρίμηνο, εξαιτίας κυρίως της επικών διαστάσεων 66% συρρίκνωσης των κερδών των χρηματοοικονομικών ομίλων.

Που σημαίνει ότι τελικά οι επιχειρήσεις δεν ξεφόρτωσαν όλα τα προβλήματά τους στο γ’ τρίμηνο. Με τα εταιρικά κέρδη να υποχωρούν επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα, βρισκόμαστε στο ξεκίνημα ”ύφεσης εταιρικών κερδών.”

Η συνειδητοποίηση ότι τα κέρδη έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά, προκαλεί ζημιά και στις αποδόσεις. Στις ΗΠΑ, ο δείκτης S&P 500 έχει υποχωρήσει στα χαμηλά του περασμένου Αυγούστου, εκεί όπου βρισκόταν πριν ξεκινήσει η Federal Reserve να μειώνει τα επιτόκια. Οι πέντε μήνες μείωσης των επιτοκίων δεν κατόρθωσαν να τονώσουν την αγορά.

Σήμερα λοιπόν, αρχίζει να καθιερώνεται μια νέα θεωρία: ότι η πιστωτική κρίση είναι περιστατικό δύο τριμήνων. Οι αναλυτές περιμένουν αύξηση κερδών 6% και 5% στα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους, την οποία θα ακολουθήσουν αυξήσεις 23% και 25% στο γ’ και δ’ τρίμηνο.

Αυτές οι προβλέψεις δεν ακούγονται ρεαλιστικές, ακόμη κι αν ξεκινάμε από πολύ χαμηλή βάση προβλέψεων. Ο Bob Doll της Black Rock τονίζει ότι κατά το ήμισυ αυτές οι προβλέψεις οφείλονται στην εκτίμηση ότι τα περιθώρια κέρδους, που βρίσκονται ήδη σε χαμηλό ρεκόρ, θα αυξηθούν. Εάν τα περιθώρια παραμείνουν σταθερά, οι αναλυτές ακολούθως περιμένουν ανάπτυξη κερδοφορίας 7,3%. Εάν όμως η οικονομική ανάπτυξη διαμορφωθεί κάτω από το 1,5% -και πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι χειρότερη- τα κέρδη θα συρρικνωθούν.

Συμπέρασμα: οι προβλέψεις εύρωστης ανάκαμψης κερδοφορίας φέτος μοιάζουν, όπως ακούγεται συχνά και στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, ως ο θρίαμβος της ελπίδας εις βάρος της εμπειρίας.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v