Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με δύναμη στo ”φίνις” η Wall Street

Συνεδρίαση διακυμάνσεων και έκδηλης νευρικότητας στη Wall, με τις ανησυχίες για μια πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας να εντείνονται. Ωστόσο οι αγοραστές επανήλθαν δυναμικά κατά την τελευταία ώρα χαρίζοντας τελικά σημαντικά κέρδη στους δείκτες. Πτώση σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Συνεδρίαση διακυμάνσεων και έκδηλης νευρικότητας στη Wall με τις ανησυχίες για μια πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας να εντείνονται. Ωστόσο οι αγοραστές επανήλθαν δυναμικά κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης χαρίζοντας τελικά σημαντικά κέρδη στους δείκτες. Πτώση σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Ειδικότερα στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε η Goldman Sachs και οι εκτιμήσεις της για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Ο επενδυτικός οίκος υπογράμμισε ότι όπως υποδηλώνουν τα πιο πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου ”πέφτει” σε ύφεση.

Παράλληλα προέβλεψε ότι η FED θα αναγκαστεί να συνεχίσει την πολιτική της μείωσης των επιτοκίων ώστε να αναθερμάνει την οικονομία και να ανακόψει την κρίση. Για τα επιτόκια εκτίμησε ότι θα υποχωρήσουν έως το 2,5% στο τέλος του 2008, από το 4,25% που βρίσκονται σήμερα.

Αξίζει ακόμα να αναφερθούν οι δηλώσεις του μέλους της FED, W. Poole ο οποίος τόνισε πως τα θεμελιώδη παραμένουν ισχυρά και ότι είναι πρόωρο να ειπωθεί αν τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση.

Στις εταιρικές ειδήσεις σημαντικά κέρδη σημείωσε η μετοχή της DuPont με την εισηγμένη να αναθεωρεί υψηλότερα τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2007 αλλά και του 2008.

Σταθεροποιητικά κινήθηκε η Alcoa. Η εταιρία ανακοινώνει παραδοσιακά πρώτη μεταξύ των εταιριών του Dow 30 τα αποτελέσματα έτους.

Πτώση της τάξης του 10% σημείωσε η μετοχή της ”πολύπαθης” Countrywide με αφορμή την έντονη φημολογία ότι η εταιρία θα κηρύξει πτώχευση, κίνηση που έσπευσε να διαψεύσει.

Οι πετρελαϊκές τιμές υποχώρησαν χαμηλότερα των 96 δολαρίων ανά βαρέλι και συγκεκριμένα στα 95,61 δολ. με πτώση 0,7% ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε ελαφρώς, στα 881 δολάρια ανά ουγκιά.

Λίγο πριν το κλείσιμο στο NYSE o όγκος των συναλλαγών υπερέβη τα 1,2 δισ. κομμάτια με τις μετοχές των Countrywide, iShares και Ford να συγκεντρώνουν τις περισσότερες συναλλαγές.

Στο Nasdaq ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε περίπου 1,8 δισ. κομμάτια με τις Powershare, Sirius Satellite και Μicrosoft να συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες συναλλαγές. Την υψηλότερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Rotech Healthcare, Iac Interactive και Shore FnL.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 0,22%, στα 18,15 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της 3Ε, κέρδισε 1,32%, στα 47,49 δολάρια. Ανοδος 0,51% για το δικαίωμα της Εθνικής, στα 13,74 δολάρια.

O Dow Jones κυμάνθηκε στις 12.735 μονάδες με κέρδη 1,16%, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 1,39%, στις 2.474 μονάδες. Ανοδος 1,36% για τον S&P, στις 1.409 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,32%, στις 6.272 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε πτώση 1,1%, στις 5.435 μονάδες. Απώλειες 0,86% για τον DAX 30, στις 7.782 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v