Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Μικτό κλείσιμο με οικονομία στο επίκεντρο

Μικτή εικόνα επικράτησε κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στην αμερικανική αγορά, με τον Nasdaq να διευρύνει τις απώλειές του για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση, εν μέσω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την οικονομία. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Μικτή εικόνα επικράτησε κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στην αμερικανική αγορά, με τον Nasdaq να διευρύνει τις απώλειές του για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση, εν μέσω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την οικονομία.

Ειδικότερα, έντονη μεταβλητότητα επικράτησε στη σημερινή συνεδρίαση της αμερικανικής αγοράς, καθώς από τη μια οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας κράτησαν περιορισμένο το αγοραστικό ενδιαφέρον, από την άλλη όμως δεν έλειψαν οι τοποθετήσεις επενδυτών που αναζητούσαν ευκαιρίες μετά την ισχυρή πτώση στη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής.

Έτσι, ο Dow Jones, που άλλαξε αρκετές φορές πρόσημο κινούμενος σε ένα εύρος περίπου 150 μονάδων, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 12.827,49 μονάδες, καταγράφοντας μικρά κέρδη της τάξης του 0,21%, ενώ ανοδικά κινήθηκε και ο S&P 500, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 1.416,18 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,32%.

Αντίθετα, ο Nasdaq υποχώρησε για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση και έκλεισε λίγο κάτω από το ψυχολογικό όριο των 2.500 μονάδων και συγκεκριμένα στις 2.499,46 μονάδες, με πτώση 0,21%, περιορίζοντας ωστόσο σημαντικά τις απώλειές του στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης.

Τις ανησυχίες των επενδυτών τροφοδότησαν στη σημερινή συνεδρίαση οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Henry Paulson, ότι η λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων δεν είναι απλή υπόθεση.

Όπως ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά, οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πρωτοφανή κατάσταση στην αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, καθώς εντός της επόμενης διετίας εκτιμάται ότι περίπου 1,8 εκατ. δάνεια έχουν προγραμματιστεί να επαναπροσδιοριστούν με βάση σημαντικά υψηλότερο επιτόκιο.

Το κλίμα επιβάρυναν περαιτέρω και οι πληροφορίες για ένταση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, μετά το επεισόδιο μεταξύ σκαφών των δύο χωρών στον Περσικό Κόλπο. Σύμφωνα με πηγές του αμερικανικού Πενταγώνου ιρανικά πλοία πραγματοποίησαν επικίνδυνους ελιγμούς επιδεικνύοντας επιθετικές διαθέσεις έναντι αμερικανικών πολεμικών πλοίων που έπλεαν στα Στενά του Ορμούζ.

Όσον αφορά τον όγκο συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν συνολικά χέρια πάνω από 1,2 δισ. μετοχές, με τους ανοδικούς τίτλους να υπερτερούν οριακά των πτωτικών. Οι υψηλότερες συναλλαγές σημειώθηκαν στις μετοχές των Citigroup, EMC Corporation, Pfizer, Ford Motor και General Electric.

Στο Nasdaq ο όγκος των συναλλαγών άγγιξε τα 2 δισ. τεμάχια, με τις πτωτικές μετοχές να ”κυριαχούν” των ανοδικών, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τίτλοι των Powershares QQQ Trust, Intel, Microsoft, Apple και Dell.

Από τις επιμέρους μετοχές, πιέσεις δέχθηκαν οι περισσότεροι χρηματοοικονομικοί τίτλοι, μετά την εκτίμηση αναλυτών της Friedman, Billings, Ramsey & Co. ότι ο τραπεζικός κλάδος θα χρειαστεί και νέες ”ενέσεις” ρευστότητας καθώς οι διαγραφές λόγω της έκθεσής του στο subprime αναμένεται να φτάσουν έως και τα 240 δισ. δολάρια.

Πτώση κατέγραψε επίσης ο τίτλος της Jefferies Group, μετά την απρόσμενη ανακοίνωση της επενδυτικής τράπεζας ότι στο τέταρτο οικονομικό τρίμηνο της χρήσης θα προχωρήσεις σε διαγραφές.

Σημαντικές απώλειες εμφάνισε και η μετοχή της Alcoa, εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της εταιρίας για το τέταρτο οικονομικό τρίμηνο της χρήσης την προσεχή Τετάρτη.

Υποχώρηση κατέγραψε ακόμη ο τίτλος της CNet Networks, έπειτα από δημοσίευμα ότι κοινοπραξία επενδυτών απέκτησε ποσοστό 21% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας online περιεχομένου.

Στον αντίποδα, σημαντικά κέρδη εμφάνισε η μετοχή της McDonalds, μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal, ότι η εταιρία θα προχωρήσει στη δημιουργία αλυσίδας coffee bars στα πρότυπα της Starbucks.

Το δικαίωμα της 3Ε για μια ακόμη συνεδρίαση κατέγραψε σημαντικά κέρδη 2,23%, στα 47,18 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 0,33%, στα 18,50 δολάρια. Κέρδη 0,74% εμφάνισε το δικαίωμα της Εθνικής, στα 13,69 δολάρια, ενώ υποχώρηση 3,13% σημείωσε το δικαίωμα της TOUSA, στα 0,16 σεντς.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και η πετρελαϊκή τιμή, εν μέσω φόβων για μείωση της ζήτησης εξαιτίας της επιβράδυνσης των οικονομιών στην Αμερική και στην Ευρώπη.

Έτσι, τα συμβόλαια Φεβρουαρίου του αργού έκλεισαν στην περιοχή των 95,18 δολαρίων το βαρέλι, με απώλειες της τάξεως του 2,79%, έχοντας προηγουμένως υποχωρήσει μέχρι και τα 94,47 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, με μικτά πρόσημο ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,20% και έκλεισε στις 6.335,70 μονάδες, ενώ αντίθετα στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 ενισχύθηκε κατά 0,11%, διαμορφούμενος στις 7.817,17 μονάδες, και στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε 0,11% υψηλότερα, ολοκληρώνοντας στις 5.452,83 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v