Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή πτώση στη Wall λόγω θέσεων εργασίας

Ισχυρή πτώση καταγράφει η Wall Street, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία από το μέτωπο της εργασίας αναζωπύρωσαν τα σενάρια για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Ισχυρή πτώση καταγράφουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία από το μέτωπο της εργασίας στις ΗΠΑ και η υποχώρηση του δείκτη υπηρεσιών ISM, αναζωπύρωσαν τους φόβους επενδυτών και αναλυτών για επιβράδυνση ή ακόμη και συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η ανεργία στις ΗΠΑ ”σκαρφάλωσε” το Δεκέμβριο στο 5%, ήτοι υψηλότερα των προβλέψεων, καθώς οι νέες θέσεις εργασίας τον ίδιο μήνα αυξήθηκαν μόλις κατά 18.000, σημειώνοντας την μικρότερη άνοδο σε διάστημα τεσσάρων και πλέον ετών.

Εν τω μεταξύ, υποχώρηση εμφάνισε και ο δείκτης υπηρεσιών ISM για το ίδιο διάστημα, καθώς διαμορφώθηκε στο 53,9 έναντι 54,1 που ήταν το Νοέμβριο και αντί

Εν μέσω αυτού του κλίματος λοιπόν, ο Dow Jones κινείται αυτήν την ώρα στις 12.857,81 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 1,52%, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 2,84% και διαμορφώνεται στις 2.528,74 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,82%, στις 1.420,75 μονάδες.

Από το επιχειρηματικό πεδίο, σημαντικές απώλειες καταγράφει ο τίτλος της Intel, μετά την υποβάθμιση της σύστασής του από την JP Morgan σε ”neutral” από ”overweight”.

Πτωτικά κινείται επίσης, η μετοχή της IMS Health, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού της κατά 10% εντός του έτους, στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης που υλοποιεί.

Υποχώρηση καταγράφει και ο τίτλος της Bed Bath & Beyond, μετά την ανακοίνωση προβλέψεων για την κερδοφορία της στο σύνολο της χρήσης χαμηλότερων των εκτιμήσεων της αγοράς.

Εν τω μεταξύ, εν μέσω των φόβων για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας η τιμή του ”μαύρου χρυσού” υποχώρησε από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 100,09 δολαρίων το βαρέλι και αυτήν την ώρα διαμορφώνεται στα 98 δολάρια το βαρέλι.

Το αρνητικό κλίμα στην αμερικανική αγορά επηρέασε και τις κυριότερες ευρωαγορές, οι οποίες ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με σημαντικές απώλειες.

Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,02% και έκλεισε στις 6.348,50 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 ολοκλήρωσε στις 7.808,69 μονάδες, με απώλειες 1,26%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε 1,79% χαμηλότερα, στις 5.446,79 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v