Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Ποδαρικό” με ισχυρή πτώση στη Wall

Mε βαριές απώλειες ”υποδέχθηκε” το 2008 η Wall καθώς τόσο η ισχυρή άνοδος του πετρελαίου όσο και τα αρνητικά μηνύματα από τα μακροοικονομικά στοιχεία, αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες των επενδυτών για την αμερικανική οικονομία. Πτώση σημείωσαν Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Mε βαριές απώλειες ”υποδέχθηκε” το 2008 η Wall Street καθώς τόσο η ισχυρή άνοδος του πετρελαίου όσο και τα αρνητικά μηνύματα από τα μακροοικονομικά στοιχεία, ”θορύβησαν” ιδιαίτερα τους επενδυτές. Πτώση σημείωσαν Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Ειδικότερα η τιμή του αργού πραγματοποίησε νέο ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά στην ιστορία τα 100 δολάρια ανά βαρέλι.

Αφορμή αποτέλεσαν οι ταραχές στη Νιγηρία που δημιούργησαν ανησυχίες για την ομαλή ροή της παραγωγής και της προσφοράς, αλλά και μια έκθεση του OPEC η οποία ανέφερε ότι τα κράτη – μέλη του καρτέλ θα δυσκολευτούν περισσότερο στο μέλλον να καλύψουν τις ανάγκες της ζήτησης.

Η τιμή του αργού έκλεισε τελικώς στα 99,62 δολάρια ανά βαρέλι με ημερήσια κέρδη 3,7%.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι ο χρυσός ”έπιασε” ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό υψηλό στα 865 δολάρια ανά ουγκιά.

Στο μεταξύ τα μέλη της FED κατά τη συνεδρίαση της 11ης Δεκεμβρίου περιέκοψαν τις εκτιμήσεις για το 2008 και υπογράμμισαν την αναγκαιότητα να παραμείνουν σε επιφυλακή, /οπως προέκυψε απο τη δημοσίευση των πρακτικών.

Παράλληλα τόνισαν την ετοιμότητα να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογές της νομισματικής πολιτικής εφόσον η οικονομική ανάπτυξη ή ο πληθωρισμός ”χειροτερεύσουν”. Σημειώνεται ότι τα μέλη της FED αποφάσισαν ομόφωνα την μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25%.

Το αρνητικό κλίμα στη συνεδρίαση επιβάρυνε περαιτέρω η υποχώρηση του δείκτη μεταποίησης σε χαμηλά 5 ετών περίπου και συγκεκριμένα στο 47,7 το Δεκέμβριο, από 50,8 το Νοέμβριο. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν ότι θα σημειώσει πτώση στο 50,5.

Πτώση σημείωσαν, μεταξύ άλλων, οι μετοχές των Intel, Texas Instruments και National Semiconductor ύστερα από τις υποβαθμίσεις στις οποίες προχώρησε η Banc of America.

Λίγο πριν το κλείσιμο στο NYSE ο όγκος των συναλλαγών υπερέβη τα 900 εκατομμύρια κομμάτια, ενώ τα υψηλότερα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές των Federal Home και Zarling Semiconductor. Οι περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν στους τίτλους των Ishares, Citigroup και Slm.

Στο Nasdaq ο όγκος συναλλαγών ξεπέρασε τα 1,2 δισ. κομμάτια, ενώ τα υψηλότερα κέρδη κατέγραψαν οι Gigabeam, Echostar Holding και Equity Media.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 0,78%, στα 18,61 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε 0,87%, στα 13,67 δολάρια. Κέρδη 3,4% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 44,34 δολάρια.

Ο Dow Jones διαμορφώθηκε στις 13.043 μονάδες με πτώση 1,67% καθώς από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη οι 29 σημείωσαν πτώση.

Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,61%, στις 2.609 μονάδες, ενώ απώλειες 1,44% κατέγραψε ο S&P 500, στις 1.447 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,62%, στις 6.416 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 1,14%, στις 5.550 μονάδες. Απώλειες 1,47% για τον DAX 30, στις 7.949 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v