Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Τροχοπέδη” για τη Wall οι πωλήσεις κατοικιών

Με μικρές διακυμάνσεις ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η αμερικανική αγορά, καθώς η υποχώρηση των νέων πωλήσεων κατοικιών σε χαμηλό 12 ετών περιόρισε το αγοραστικό ενδιαφέρον. Μικτό κλείσιμο στις ευρωαγορές.

Παρά το θετικό ξεκίνημα στη σημερινή, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς δεν κατόρθωσαν να διατηρήσουν τα αρχικά τους κέρδη και έκλεισαν τελικά χωρίς σημαντικές μεταβολές.

Τα κέρδη των δεικτών ”ψαλλιδίστηκαν” μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, οι οποίες υποχώρησαν κατά 9% και διαμορφώθηκαν στις 647.000, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, γεγονός που αναζωπύρωσε τους φόβους των επενδυτών για τις επιπτώσεις που θα έχει στους άλλους τομείς της οικονομίας η συνεχιζόμενη ύφεση στην αμερικανική αγορά κατοικίας.

Ειδικότερα, ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 13.365,87 μονάδες, σημειώνοντας οριακή άνοδο κατά 0,05% για την ημέρα και κέρδη 0,6% σε εβδομαδιαία βάση.

Ο Nasdaq έκλεισε την ημέρα οριακά χαμηλότερα (-0,09%) αλλά σε επίπεδο εβδομάδας ενισχύθηκε κατά 0,6%, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,14% και ολοκλήρωσε στις 1.478,49 μονάδες, με την εβδομαδιαία μεταβολή του να διαμορφώνεται στο 0,4%.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν συνολικά χέρια 766 εκατ. μετοχές, ενώ η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφώθηκε στο 16 προς 15. Τις υψηλότερες συναλλαγές εμφάνισαν οι τίτλοι των Slm Corp, Citigroup, Pfizer, Ford Motor και Bank οf America.

Στο Nasdaq ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στο 1 δισ. μετοχές, με τους πτωτικούς τίτλους να υπερτερούν των ανοδικών σε αναλογία 16 προς 13, ενώ τη μεγαλύτερη κινητικότητα σημείωσαν οι μετοχές των Powershares QQQ Trust, Cisco Systems, Intel, Microsoft και Apple.

Από τους επιμέρους τίτλους, στο προσκήνιο βρέθηκε η μετοχή της Berkshire Hathaway, του Warren Buffett, η οποία ανακοίνωσε ότι προχωρά στην εξαγορά αντασφαλιστικής μονάδας της ING αντί 433 εκατ. δολαρίων. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο Buffett φέρεται να εισέρχεται και στον τομέα των δημοτικών ομολόγων μέσω της σύστασης νέας εταιρίας.

Κινητικότητα σημειώθηκε επίσης στους τίτλους των χρηματοοικονομικών ομίλων Citigroup και HSBC Holdings, μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι οι δύο όμιλοι εξετάζουν το ενδεχόμενο πώλησης κάποιων μονάδων τους.

Απώλειες κατέγραψε επίσης, η μετοχή της MSC Industrial, μετά την κίνηση της Bear Stearns να υποβαθμίσει τη σύστασή της για τον τίτλο της εταιρίας σε ”peer perform” από ”outperform”.

Τέλος, κινητικότητα εμφάνισε η μετοχή της MGM Mirage, μετά την ανακοίνωση της Dubai World ότι αύξησε το ποσοστό της στην εταιρία διαχείρισης καζίνο στο 6,5%, αγοράζοντας 5 εκατ. μετοχές από τον δισεκατομμυριούχο Kirk Kerkorian, στην τιμή των 84,25 δολάρια ανά μετοχή.

Το δικαίωμα της 3Ε ενισχύθηκε κατά 1,50%, στα 43,89 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ εκτινάχθηκε κατά 2,38%, στα 18,52 δολάρια. Κέρδη 0,37% εμφάνισε το δικαίωμα της Εθνικής, στα 13,85 δολάρια, ενώ αντίθετα σημαντικές απώλειες της τάξης του 13,33% σημείωσε το δικαίωμα της TOUSA, στα 0,13 σεντς.

Εν τω μεταξύ, νευρικότητα επικράτησε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης και στο Nymex, όπου τα συμβόλαια Φεβρουαρίου του αργού αφού έφτασαν ως τα 97,90 δολάρια, στη συνέχεια πέρασαν σε αρνητικό έδαφος για να κλείσουν τελικά στα 96,05 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες 0,59%.

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6,476,90 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,32%, στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε στις 5.627,25 μονάδες, με οριακή υποχώρηση κατά 0,02%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 σημείωσε άνοδο 0,36% και διαμορφώθηκε στις 8.067,32 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v