Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στη Wall από τη δολοφονία Μπούτο

Σημαντικές πιέσεις δέχεται η αμερικανική αγορά, με χαμηλό πάντως όγκο συναλλαγών, καθώς η είδηση της δολοφονίας της Μπεναζίρ Μπούτο αυξάνει το γεωπολιτικό ρίσκο και την πετρελαϊκή τιμή, προβληματίζοντας τους επενδυτές. Κράτησαν τα κέρδη τους οι ευρωαγορές.

Σημαντικές πιέσεις δέχεται η αμερικανική αγορά, καθώς η είδηση της δολοφονίας της Μπεναζίρ Μπούτο αυξάνει το γεωπολιτικό ρίσκο και την πετρελαϊκή τιμή, προβληματίζοντας τους επενδυτές.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε νωρίς το απόγευμα, η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο σκοτώθηκε από την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα σε προεκλογική της συγκέντρωση.

Η είδηση προκάλεσε ”μούδιασμα” στις αγορές με τους επενδυτές να αντιδρούν άμεσα, μειώνοντας την έκθεσή τους σε μετοχές και στρεφόμενοι στα κρατικά ομόλογα.

Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων υποχωρούν αυτή την ώρα κατά 8 μονάδες βάσης, στο 4,20%.

Παράλληλα, έντονα ανοδικά κινείται η πετρελαϊκή τιμή, ξεπερνώντας τα 97 δολάρια το βαρέλι τόσο λόγω της δολοφονίας στο Πακιστάν που εκτιμάται ότι αυξάνει το γεωπολιτικό ρίσκο, όσο και λόγω της μείωσης των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, ούτε τα νέα από το μακροοικονομικό μέτωπο μπορούν να θεωρηθούν ευνοϊκά για την αγορά, καθώς οι παραγγελίες διαρκών αγαθών εμφάνισαν αύξηση πολύ χαμηλότερη των προσδοκιών το Νοέμβριο στις ΗΠΑ, ενώ η μεταβολή θα ήταν αρνητική εάν δεν εμφανιζόταν εκτίναξη της ζήτησης για ιδιωτικά αεροσκάφη.

Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,1% το Νοέμβριο έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 2,9% μετά από πτώση 0,2% τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, και αυτή η αύξηση οφείλεται κατά πολύ στην ενίσχυση κατά 20% της ζήτησης για ιδιωτικά αεροσκάφη, χωρίς τη συμβολή της οποίας θα υποχωρούσαν κατά 0,7%.

Εν τω μεταξύ, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ενισχύθηκαν κατά 1.000 στις 349.000 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ.



Πιέσεις δέχεται και πάλι ο τίτλος της Citigroup, υποχωρώντας κατά 2,2% στα 29,7 δολάρια, μετά από έκθεση της Goldman Sachs που προβλέπει περαιτέρω διαγραφές ενεργητικού για την τράπεζα, ενώ η JP Morgan εκτιμά ότι η Citigroup θα χρειαστεί να περιορίσει το μέρισμά της κατά 40%.

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 13.426 μονάδες με απώλειες 0,92%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,85%, στις 2.701 μονάδες. Πτώση 0,83% για τον S&P, στις 1.485 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.497,8 μονάδες με άνοδο 0,29%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,24%, στις 5.627,48 μονάδες. Κέρδη 0,45% για τον DAX 30, στις 8.038,6 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v