Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στη Wall με ”οδηγούς” τεχνολογια & τράπεζες

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, τροφοδοτούμενοι από τα ισχυρά κέρδη των τεχνολογικών και τραπεζικών τίτλων. Σημαντική άνοδος και στις ευρωαγορές.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, τροφοδοτούμενοι από τα ισχυρά κέρδη των τεχνολογικών και τραπεζικών τίτλων.

Ειδικότερα, τη σημερινή ανοδική αντίδραση τροφοδότησε κυρίως ο τεχνολογικός κλάδος, με την Research In Motion να παίρνει τη ”σκυτάλη” από την Oracle και με εφαλτήριο τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που εμφάνισε να οδηγεί υψηλότερα τους τεχνολογικούς τίτλους.

Σημαντικές όμως ήταν οι βοήθειες και από τον τραπεζικό κλάδο, που κινήθηκε επίσης ανοδικά μετά την ανακοίνωση της Fed ότι θα διοχετεύσει ακόμη 20 δισ. δολάρια στο σύστημα στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για την ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου, αλλά και το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι η Merrill Lynch βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για ”ένεση” ρευστότητας ύψους 5 δισ. δολαρίων από το κρατικό fund της Σιγκαπούρης.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών ”πυροδότησε” επίσης η έντονη κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών, όπου η Phillips ανακοίνωσε την απόκτηση της Respironics έναντι 5,1 δισ. δολαρίων, η Vimpelcom την εξαγορά της Golden Telecom έναντι 4,3 δισ. δολαρίων, ενώ η τουρκική Yildiz την απόκτηση της Godiva Chocolatier από την Cambell Soup έναντι 850 εκατ. δολαρίων.

Τέλος, θετικά λειτούργησε και η υψηλότερη των εκτιμήσεων άνοδος που κατέγραψαν οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 1,1%.

Εν μέσω αυτού του θετικού κλίματος, ιδιαίτερα αυξημένος ήταν ο συνολικός όγκος συναλλαγών, ο οποίος στο NYSE έφτασε το 1,77 δισ. μετοχές, ενώ στο Nasdaq ανήλθε στα 2,19 δισ. μετοχές, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο τρία προς ένα και δύο προς ένα αντίστοιχα.

Έτσι, ο Dow Jones στην τελευταία αυτή συνεδρίαση της εβδομάδας κινήθηκε 208 μονάδες υψηλότερα και έκλεισε στις 13.450,65 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,55% και εβδομαδιαία άνοδο 0,9%.

Ισχυρά κέρδη 1,94% κατέγραψε ο Nasdaq, ο οποίος ολοκλήρωσε στις 2.691,99 μονάδες, εμφανίζοντας εβδομαδιαία άνοδο 2,1%, ενώ 1,67% υψηλότερα κινήθηκε ο S&P 500 που έκλεισε στις 1.484,46 μονάδες, με την εβδομαδιαία μεταβολή του να διαμορφώνεται στο +1,1%.

Από τις επιμέρους μετοχές, με σημαντικά κέρδη έκλεισε ο τίτλος της Dell, μετά την ανακοίνωση συμφωνίας συνεργασίας με την Tesco για τη διάθεση των υπολογιστών της σε πέντε χώρες, αλλά και η μετοχή της AT&T.

Το δικαίωμα της 3Ε ενισχύθηκε κατά 3,39%, στα 42,39 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ κατέγραψε οριακές απώλειες 0,11%, στα 17,60 δολάρια. Κέρδη 3,32% εμφάνισε το δικαίωμα της Εθνικής, στα 13,69 δολάρια, ενώ άνοδο 3,13% σημείωσε το δικαίωμα της TOUSA, στα 0,17 σεντς.

Εν τω μεταξύ, έντονες διακυμάνσεις εμφάνισε η πετρελαϊκή τιμή, με τα συμβόλαια Φεβρουαρίου του light crude oil να υποχωρούν αρχικά μέχρι τα 90,83 δολάρια το βαρέλι για να κινηθούν στη συνέχεια έντονα ανοδικά και να κλείσουν στα 93,29 δολάρια το βαρέλι.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,39% και έκλεισε στις 6.434,10 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 κινήθηκε 1,70% υψηλότερα και ολοκλήρωσε στις 8.002,67 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις 5.602,77 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,66%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v