Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Νευρική” ανάκαμψη στη Wall

Τροχιά ανάκαμψης μετά από δυο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις διέγραψε η αμερικανική αγορά, παρά την ενδοσυνεδριακή νευρικότητα. Ώθηση από τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών αλλά και τα αποτελέσματα της Goldman Sachs που ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Σταθεροποιητικά έκλεισαν οι ευρωγορές.

Τροχιά ανάκαμψης μετά από δυο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις διέγραψε η αμερικανική αγορά, παρά την ενδοσυνεδριακή νευρικότητα. Ώθηση από τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών αλλά και τα αποτελέσματα της Goldman Sachs που ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Ο Dow Jones διαμορφώθηκε στις 13.232,47 μονάδες με κέρδη 0,50%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,84%, στις 2.596,03 μονάδες. Κέρδη 0,63% για τον S&P, στις 1.454,97 μονάδες.

Ο όγκος στο NYSE ξεπέρασε το 1 δισ. μετοχές με τις ανοδικές μετοχές να ξεπερνούν τις πτωτικές με σχέση 3 προς 1. Στον Nasdaq, 1,5 δισ. μετοχές άλλαξαν χέρια, με τη σχέση ανοδικών-πτωτικών να διαμορφώνεται στο 8 προς 7.

H αμερικανική αγορά ξεκίνησε ανοδικά, με το κλίμα να βελτιώνεται από τις ανακοινώσεις κερδοφορίας δ’ τριμήνου της Goldman Sachs και της Best Buy, καθώς και οι δυο ξεπέρασαν τις προβλέψεις, με την πρώτη να το επιτυγχάνει μεσούσης της πιστωτικής κρίσης.

Ωστόσο, η διαφαινόμενη ανάκαμψη σταδιακά εξασθένησε, με την αγορά να κινείται ακόμη χαμηλότερα έως τις 21:00 (ώρα Ελλάδας) για να επανέλθουν οι αγοραστές, οι οποίοι κέρδισαν τελικώς τη ”μάχη” για τη διαμόρφωση της σημερινής κίνησης.

Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο τέθηκαν και οι προσπάθειες ενίσχυσης της ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε για δεύτερη φορά στην ιστορία της ότι θα παράσχει απεριόριστη ρευστότητα μέσω της τακτικής δημοπρασίας τίτλων δυο εβδομάδων, με τη ζήτηση των τραπεζών να διαμορφώνεται ήδη στα 501 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, σε ”ενέσεις ρευστότητας” ύψους 20 δισ. δολαρίων έκαστη προχώρησαν τόσο η Federal Reserve όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Ωστόσο, η ανακοίνωση της Goldman Sachs για αύξηση 2% στα καθαρά κέρδη δ’ τριμήνου αποτέλεσε αφορμή για τοποθετήσεις επενδυτών στις μετοχές του ευρύτερου τραπεζικού κλάδου, στα χαμηλότερα επίπεδα που διαμορφώνονται λόγω της πιστωτικής κρίσης.

Ωστόσο, ο τίτλος της Goldman Sachs υποχώρησε, καθώς, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, δεν εμφανίστηκε καθησυχαστική για τα μεγέθη του 2008.

Σημαντικά κέρδη για τον τίτλο της Best Buy, η οποία ανακοίνωσε αύξηση των κερδών της κατά 52% στο τρίμηνο, ενώ βελτίωσε και τις προβλέψεις της για τα ετήσια μεγέθη της.

Το δικαίωμα της 3Ε ενισχύθηκε κατά 3,72%, στα 42,14 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ κατέγραψε άνοδο 2,96%, στα 17,05 δολάρια. Κέρδη 1,96% εμφάνισε το δικαίωμα της Εθνικής, στα 13 δολάρια, ενώ άνοδο 74,07% σημείωσε το δικαίωμα της TOUSA, στα 0,24 σεντς.

Εν τω μεταξύ, σταθεροποιητικά έκλεισαν οι ευρωαγορές. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,02% στις 6.279,3 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,10%, στις 5.509,37 μονάδες. Κέρδη 0,32% για τον DAX 30, στις 7.850,74 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v