Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ”βουτιά” στη Wall υπό το φόβο επιβράδυνσης

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε η Wall Street και στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς ο φόβος επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, με αφορμή τις δηλώσεις Greenspan, οδήγησε σε σημαντικές ρευστοποιήσεις. Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν και οι ευρωαγορές.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε η Wall Street και στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς ο φόβος επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, με αφορμή τις δηλώσεις Greenspan, οδήγησε σε σημαντικές ρευστοποιήσεις.

Ειδικότερα, την σημερινή πτωτική αντίδραση τροφοδότησαν κυρίως οι δηλώσεις του πρώην προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Alan Greenspan, ο οποίος σε συνέντευξή του ανέφερε ότι πλέον οι πιθανότητες που υπάρχουν να σημειώσει επιβράδυνση η οικονομία των ΗΠΑ ανέρχονται στο 50%.

Σενάριο που ενισχύει και η επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεων. Κι αυτό γιατί η εξέλιξη αυτή απομακρύνει το ενδεχόμενο να προβεί η Fed σε νέες μειώσεις των επιτοκίων της προκειμένου να αμβλύνει τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης και την διεύρυνση του προβλήματος και σε άλλους τομείς της αμερικανικής οικονομίας.

Το αρνητικό αυτό κλίμα επιβάρυνε περαιτέρω και η ανακοίνωση του δείκτη αγοράς κατοικιών στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκε νωρίτερα και ο οποίος διατηρήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985 και μετά, εντείνοντας τις ανησυχίες επενδυτών και αναλυτών ότι η ύφεση στην αμερικανική αγορά κατοικιών θα συνεχιστεί το 2008.

Τη διάθεση των επενδυτών μάλιστα, δεν κατάφεραν να βελτιώσουν ούτε και οι δύο νέες σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα η Ingersoll-Rand ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει την εταιρία κλιματιστικών συστημάτων Trane έναντι 10,1 δισ. δολαρίων, ενώ η εταιρία εξοπλισμού πετρελαϊκών εγκαταστάσεων National Oilwell Vacro ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να αποκτήσει την Grant Prideco, έναντι 7,5 δισ. δολαρίων.

Έτσι, ο Dow Jones πραγματοποίησε νέα ”βουτιά” περίπου 173 μονάδων, κλείνοντας στις 13.167,20 μονάδες, με απώλειες 1,3%. Υποχώρηση 1,5% εμφάνισε ο S&P 500, ο οποίος ολοκλήρωσε στις 1.445,91 μονάδες, ενώ τις υψηλότερες απώλειες κατέγραψε ο Nasdaq, ο οποίος έκλεισε στις 2.574,46 μονάδες, με πτώση 2,3%.

Όσον αφορά στην συναλλακτική δραστηριότητα, στο NYSE άλλαξαν συνολικά χέρια 1,4 δισ. μετοχές, με την αναλογία πτωτικών – ανοδικών μετοχών να διαμορφώνεται στο πέντε προς ένα. Οι μεγαλύτερες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν στους τίτλους των Citigroup, Trane Inc, Pfizer και General Electric.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στο Nasdaq, με τους πτωτικούς τίτλους να υπερτερούν των ανοδικών σε αναλογία τέσσερις προς έναν και το συνολικό όγκο των συναλλαγών να φτάνει το 1,9 δισ. μετοχές. Στο προσκήνιο βρέθηκαν οι τίτλοι των Intel, Microsoft, Cisco και Apple.

Από τις επιμέρους μετοχές, με σημαντικές απώλειες έκλεισε ο τίτλος της Caterpillar, μετά την υποβάθμισή του σε ”underweight” από ”equal-weight” από την Morgan Stanley.

”Βουτιά” έκανε και η μετοχή της Micron Technology, μετά την εκδήλωση ανησυχιών από σειρά αναλυτών για τις επιπτώσεις που θα έχει η υποχώρηση των τιμών των ημιαγωγών στα αποτελέσματα της εταιρίας.

Το δικαίωμα της 3Ε υποχώρησε κατά 3,24%, στα 40,63 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ κατέγραψε απώλειες 4,28%, στα 16,56 δολάρια. Απώλειες 1,77% εμφάνισε το δικαίωμα της Εθνικής, στα 12,75 δολάρια, ενώ πτώση 15,62% σημείωσε το δικαίωμα της TOUSA, στα 0,14 σεντς.

Πτωτικά κινήθηκε και η πετρελαϊκή τιμή στη σημερινή συνεδρίαση, με αφορμή κυρίως τις δηλώσεις του υπουργού πετρελαίου της Αλγερίας, κ. Khelil, που θα αναλάβει την προεδρία του καρτέλ από την πρώτη Ιανουαρίου, ότι ο OPEC πιθανώς να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου στο επόμενο meeting.

Έτσι τα συμβόλαια του αργού σειρά Ιανουαρίου, αφού διαπραγματεύθηκαν έως και την περιοχή των 89,5 δολαρίων, στη συνέχεια ανέκαμψαν ελαφρώς για να κλείσουν τελικά στα 90,65 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες της τάξεως του 0,68%.

Εν τω μεταξύ, οι πληθωριστικές πιέσεις και τα σενάρια επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας έπληξαν και τις κυριότερες χρηματαγορές στις Ευρώπης, οι οποίες κατέγραψαν ισχυρές απώλειες στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 6.277,80 μονάδες, με απώλειες 1,86%, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχώρησε κατά 1,55% και έκλεισε στις 7.825,44 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 1,61% και διαμορφώθηκε στις 5.514,88 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v