Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall υπό τον φόβο του πληθωρισμού

Πτωτικά κινείται η Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων επισείει τον κίνδυνο επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας και απομακρύνει την πιθανότητα νέας μείωσης επιτοκίων από τη Fed. Ανοδικά έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Πτωτικά κινείται η Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων επισείει τον κίνδυνο επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας και απομακρύνει την πιθανότητα νέας μείωσης επιτοκίων από τη Fed.

Ειδικότερα, το επενδυτικό ενδιαφέρον εμφανίζεται περιορισμένο στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς η υψηλότερη της αναμενόμενης αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή φαίνεται να επιβεβαιώνει τους φόβους για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος δείκτης εμφάνισε αύξηση κατά 0,8% το Νοέμβριο, έναντι μόλις 0,3% τον Οκτώβριο και 0,7% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Αύξηση η οποία οφείλεται κυρίως στην άνοδο κατά 5,7% που εμφάνισαν οι τιμές ενέργειας το εν λόγω διάστημα, η οποία είναι και η υψηλότερη από τον Μάρτιο.

Ο δομικός δείκτης (από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές ενέργειας και φρέσκων τροφίμων) ενισχύθηκε στο 0,3% τον Νοέμβριο, έναντι εκτίμησης για 0,2% και 0,2% τον Οκτώβριο.

Η εξέλιξη, η οποία αφ’ ενός ενισχύει το σενάριο επιβράδυνσης της οικονομίας των ΗΠΑ και αφ’ ετέρου απομακρύνει το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Fed σε νέα μείωση των επιτοκίων της τον επόμενο μήνα, κίνηση στην οποία προσβλέπουν οι επενδυτές προκειμένου να εξομαλυνθεί η κρίση στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Εν μέσω αυτού του αρνητικού κλίματος, ο Dow Jones κινείται στις 13.412,20 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,78%, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,55%, στις 2.653,91 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διαμορφώνεται 0,72% χαμηλότερα και συγκεκριμένα στις 1.477,63 μονάδες.

Από τις επιμέρους μετοχές, σημαντικές απώλειες σημειώνουν οι τίτλοι των Alcoa, Home Depot, Black & Decker.

Εν τω μεταξύ, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες ανέκαμψαν προς το τέλος της συνεδρίασης λόγω της υποχώρησης του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 6.397 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,52%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 ολοκλήρωσε με άνοδο 0,25%, στις 7.948,36 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40, έκλεισε 0,26% υψηλότερα και συγκεκριμένα στις 5.605,36 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v