Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητικό το φινάλε στη Wall Street

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι Dow Jones και S&P, ξεπερνώντας την ενδοσυνεδριακή αδυναμία τους εν μέσω μεικτών μακροοικονομικών στοιχείων και αβεβαιότητας για το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας στο σύστημα από τις κεντρικές τράπεζες. Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι ευρωαγορές.

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι Dow Jones και S&P, ξεπερνώντας την ενδοσυνεδριακή αδυναμία τους εν μέσω μεικτών μακροοικονομικών στοιχείων και αβεβαιότητας για το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας στο σύστημα από τις κεντρικές τράπεζες.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 13.517,96 μονάδες με άνοδο 0,33% έχοντας καταγράψει ενδοσυνεδριακά πτώση 100 μονάδων, ενώ ο Nasdaq εμφάνισε απώλειες 0,10%, στις 2.668,49 μονάδες. Κέρδη 0,12% για τον S&P, στις 1.488,41 μονάδες.

Ο όγκος στο NYSE ξεπέρασε οριακά το 1 δισ. μετοχές με τη σχέση ανοδικών-πτωτικών να διαμορφώνεται στο 2 προς 5. Σχεδόν 2 δισ. μετοχές άλλαξαν χέρια στον Nasdaq, με την αναλογία πτωτικών-ανοδικών στο 3 προς 2.

Η σημερινή συνεδρίαση σηματοδοτήθηκε από τα μεικτά οικονομικά στοιχεία και κυρίως την εκτίναξη του πληθωρισμού χονδρικής, δυο μόλις ημέρες μετά την μείωση επιτοκίων από τη Fed κατά 25 μονάδες βάσης.

Παράλληλα, κυριάρχησε η αβεβαιότητα για την επιτυχία του εγχειρήματος ενίσχυσης της ρευστότητας που ανακοινώθηκε εχθές.

Οι επενδυτές θορυβήθηκαν και από την ισχυρή αύξηση ύψους 3,2% που εμφάνισε ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 1,5%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο του δείκτη από το 1973.

Ο δομικός δείκτης, που δεν συμπεριλαμβάνει είδη διατροφής και ενέργειας, ενισχύθηκε κατά 0,4% έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 0,2%.

Στα θετικά, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν το Νοέμβριο κατά 1,2% σε σχέση με προβλέψεις για άνοδο 0,6%.

Επίσης, στη βελτίωση του κλίματος συνηγόρησε και η υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών κατά 2,2% στα 92,31 δολάρια το βαρέλι.

Ο προβληματισμός για την κρίση στις πιστωτικές αγορές οδήγησε χαμηλότερα τον χρηματοοικονομικό κλάδο. Ενδεικτικά, η μετοχή της Citigroup υποχώρησε κατά 2% περίπου, στα 30,8 δολάρια.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης η ανακοίνωση αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου από την Lehman Brothers, η πρώτη ένδειξη για την κερδοφορία των χρηματοοικονομικών ομίλων στο επίμαχο διάστημα. Συγκεκριμένα, τα κέρδη της επενδυτικής τράπεζας υποχώρησαν 12%, καλύτερα των προβλέψεων. Τα έσοδα από προϊόντα σταθερού εισοδήματος υποχώρησαν κατά 60% αλλά η τράπεζα εμφάνισε κέρδη ρεκόρ εκτός ΗΠΑ. Η μετοχή της έκλεισε με σημαντικά κέρδη.

Αύξηση της κερδοφορίας της κατά 11% στο α’ οικονομικό τρίμηνο ανακοίνωσε και η Costco Wholesale, με τον τίτλο όμως να υφίσταται πιέσεις.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,5%, στα 18,04 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της 3Ε κέρδισε 2,65%, στα 42,96 δολάρια. Πτώση 1,12% για το δικαίωμα της Εθνικής, στα 13,19 δολάρια.

Στην Ευρώπη, τα μεγάλα χρηματιστήρια έκλεισαν με ισχυρές απώλειες εν μέσω προβληματισμού για ενδεχόμενη κρίση ρευστότητας. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.364,2 μονάδες με πτώση 2,98%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 2,65%, στις 5.590,91 μονάδες. Απώλειες 1,83% για τον DAX 30, στις 7.928,31 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v