Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στη Wall εν αναμονή νέας μείωσης επιτοκίων

Ανοδικά έκλεισε τη συνεδρίαση η αμερικανική αγορά, με τον Dow να ενισχύεται κατά 100 μονάδες, καθώς διάχυτη ήταν η αισιοδοξία ότι η Fed θα προβεί σε νέα μείωση επιτοκίων στην αυριανή της συνεδρίαση. Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Ανοδικά έκλεισε τη συνεδρίαση η αμερικανική αγορά, με τον Dow να ενισχύεται κατά 100 μονάδες, καθώς διάχυτη ήταν η αισιοδοξία ότι η Fed θα προβεί σε νέα μείωση επιτοκίων στην αυριανή της συνεδρίαση.

Ειδικότερα, τη σημερινή ανοδική αντίδραση της αγοράς τροφοδότησαν οι προβλέψεις των αναλυτών ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ στην αυριανή της συνεδρίαση θα προβεί σε νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι εκτιμήσεις ότι η μείωση από τη Fed μπορεί να φτάσει και στις 50 μονάδες βάσης.

Το κλίμα βελτίωσε περαιτέρω η ανακοίνωση της Εθνικής Ένωσης Κτηματομεσιτών των ΗΠΑ ότι οι πωλήσεις κατοικιών σημείωσαν για δεύτερη συνεχόμενη φορά αύξηση κατά 0,6% τον Οκτώβριο.

Θετικά λειτούργησε τέλος, η υποχώρηση της πετρελαϊκής τιμής. Σημειώνεται ότι τα συμβόλαια του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου έκλεισαν στα 87,96 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες της τάξης του 0,36%, εν μέσω εκτιμήσεων ότι τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, τα οποία θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, θα είναι αυξημένα λόγω της επιβράδυνσης που εμφανίζει η αμερικανική οικονομία.

Ωστόσο, παρά το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που επικράτησε στην αγορά σήμερα, οι συναλλαγές ήταν σχετικά περιορισμένες, καθώς οι επενδυτές αναμένουν αφ’ ενός την απόφαση της Fed για τα επιτόκια και αφ’ ετέρου την ανακοίνωση μιας σειράς σημαντικών μακροοικονομικών στοιχείων, αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Ειδικότερα, στο NYSE άλλαξαν συνολικά χέρια 890 εκατ. μετοχές, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών τίτλων να διαμορφώνεται στο τρία προς δύο. Από τους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν οι τίτλοι των Citigroup, Countrywide Financial, Ford Motor και General Electric.

Στο Nasdaq οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στο 1,5 δισ. μετοχές, με το ενδιαφέρον αν επικεντρώνεται κυρίως στις μετοχές των Powershares QQQ Trust, Cisco Systems, MGI Pharma και Intel.

Όσον αφορά τους βασικούς δείκτες, ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 101 μονάδων και έκλεισε στις 13.727,03 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,75%, ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,47%, στις 2.718,95 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έκλεισε στις 1.515,96 μονάδες, ήτοι 0,75% υψηλότερα.

Από τις επιμέρους μετοχές, με κέρδη έκλεισαν οι τίτλοι των JP Morgan και Citigroup, ευνοημένες από τις εκτιμήσεις για μείωση των επιτοκίων της Fed, καθώς και ο τίτλος της McDonald’s, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι οι πωλήσεις των εστιατορίων της που λειτουργούν τουλάχιστον ένα έτος εμφάνισαν αύξηση της τάξης του 8,2%.

Σημαντική άνοδο σημείωσε επίσης ο τίτλος της Blackstone, μετά το δημοσίευμα της Daily Telegraph ότι η εταιρία σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση εξαγοράς για την βρετανική Rio Tinto.

Το δικαίωμα της 3Ε υποχώρησε κατά 2,03%, στα 42,40 δολάρια, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραψε οριακές απώλειες 0,07%, στα 13,78 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της TOUSE υποχώρησε κατά 4,25%, στα 0,23 σεντς. Αντίθετα, σημαντικά κέρδη 5,68% εμφάνισε το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 18,24 δολάρια.

Με κέρδη έκλεισαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 6.565,40 μονάδες, με κέρδη 0,16%, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 ενισχύθηκε κατά 0,49% και έκλεισε στις 8.033,36 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε 0,56% υψηλότερα, στις 5.750,92 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v