Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση αναμονής στη Wall μετά το ράλι

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στην αμερικανική αγορά, καθώς μερίδα επενδυτών προχωρά σε κατοχύρωση κερδών μετά το διήμερο ράλι και τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία. Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στην αμερικανική αγορά, καθώς μερίδα επενδυτών προχωρά σε κατοχύρωση κερδών μετά το διήμερο ράλι και τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία.

Ειδικότερα, οι βασικοί δείκτες της Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εμφανίζουν σταθεροποιητικές τάσεις, καθώς είναι εμφανής η διάθεση μερίδας επενδυτών για κατοχύρωση κερδών μετά το ράλι των δύο προηγούμενων ημερών, που οδήγησε τον Dow Jones 371 μονάδες υψηλότερα.

Στο περιορισμό του αγοραστικού ενδιαφέροντος συνέβαλαν και τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα. Σημειώνεται ότι οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο το Νοέμβριο και ανήλθαν στις 94.000 έναντι εκτιμήσεων για 80.000, ενώ η ανεργία διατηρήθηκε στο 4,7% έναντι εκτιμήσεων για άνοδό της στο 4,8%.

Από την άλλη όμως, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Michigan εμφάνισε υποχώρηση το Δεκέμβριο στο 74,5 από 76,1 που ήταν το Νοέμβριο και έναντι εκτιμήσεων για διαμόρφωσή του στο 75.

Εν μέσω χαμηλών συναλλαγών λοιπόν, ο Dow Jones κινείται αυτήν την ώρα στις 13.628,35 μονάδες, καταγράφοντας οριακή άνοδο 0,06%, ενώ αντίθετα ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,25%, στις 2.702,34 μονάδες και ο S&P 500 διαμορφώνεται 0,11% χαμηλότερα, στις 1.505,72 μονάδες.

Από τις επιμέρους μετοχές, σημαντικές απώλειες σημειώνει ο τίτλος της American Express. Πτωτικά κινούνται επίσης ο τίτλος της Amex, μετά την υποβάθμισή του από αναλυτές της Merrill Lynch, οι οποίοι μάλιστα συστήνουν πώληση των μετοχών της εταιρίας καθώς και τίτλων των εταιριών Discover Financial Services και Capital One Financial Corp. υποστηρίζοντας ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα περιοριστούν και θα οδηγήσουν σε ύφεση το επόμενο έτος.

Με κέρδη ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότερες ευρωαγορές. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,07% και έκλεισε στις 6.554,90 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 σημείωσε άνοδο 0,67% και διαμορφώθηκε στις 7.994,07 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 5.718,75 μονάδες, ήτοι 0,79% υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v