Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες ”πληγές” ανοίγουν τα μέτρα για το subprime

Αποκαλύπτοντας το σχέδιο αρωγής 1,2 εκατ. δανειοληπτών, η αμερικανική κυβέρνηση και η βιομηχανία στεγαστικών δανείων αναλαμβάνουν ένα έργο με επίφοβη κατάληξη: Να επιλέξουν τους νικητές και τους χαμένους από τα συντρίμμια της κατάρρευσης της αγοράς subprime.

Νέες ”πληγές” ανοίγουν τα μέτρα για το subprime
Αποκαλύπτοντας το σχέδιο αρωγής άνω του 1 εκατομμυρίου δανειοληπτών, η αμερικανική κυβέρνηση και η βιομηχανία στεγαστικών δανείων αναλαμβάνουν ένα έργο με επίφοβη κατάληξη: Να επιλέξουν τους νικητές και τους χαμένους από τα συντρίμμια της κατάρρευσης της αγοράς subprime.

Με αυτή την άποψη σχολιάζει η ”Wall Street Journal” το σχέδιο 5ετούς ”παγώματος” των επιτοκίων σε δάνεια subprime, που ανακοίνωσαν χθες ο πρόεδρος κ. George Bush και ο υπουργός Οικονομικών κ. Henry Paulson. Το πρακτορείο Bloomberg στον δικό του σχολιασμό τονίζει ότι το σχέδιο πιθανόν να αποδειχτεί μια ”θεραπεία που θα θρέψει άλλες ασθένειες”.

Με βάση τη συμφωνία, η βιομηχανία θα βοηθήσει εθελοντικά έως 1,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες που έχουν προβλήματα στην αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων τους, αλλά δεν είναι ακόμη ”καμένες” περιπτώσεις. Για κάποιους ιδιοκτήτες, οι πιστωτές θα δεχτούν να παγώσει το επιτόκιο του δανείου στο αρχικό, χαμηλό επίπεδο. Για άλλους, οι αρμόδιοι σύμβουλοι θα διευθετήσουν συμβόλαια επαναχρηματοδότησης των δανείων.

Η συμφωνία ”αφήνει απ’ έξω” πολλούς δανειολήπτες. Μεταξύ αυτών όσοι βρίσκονται ήδη σε διαδικασία κατάσχεσης, όσοι έχουν βάλει δεύτερη υποθήκη ή έχουν περισσότερες από 60 ημέρες καθυστέρηση πληρωμής δόσης στον τελευταίο χρόνο. Σε αρκετές περιπτώσεις, πολίτες με καλό πιστωτικό ιστορικό δεν θα βοηθηθούν. Ούτε όσοι θεωρείται ότι θα ”αντέξουν” τις αναπροσαρμογές στα κυμαινόμενα επιτόκια κατά την ερχόμενη διετία περιλαμβάνονται στο πλάνο.

Έτσι, η δημοσίευση των λεπτομερειών του σχεδίου δημιουργεί όλες τις συνθήκες για πολιτική μάχη, καθώς θα εκτυλίσσεται η κρίση subprime στο ερχόμενο, εκλογικό, έτος. Αρκετοί επικριτές, ειδικά από το Δημοκρατικό Κόμμα, ήδη διαμαρτύρονται ότι το πρόγραμμα δεν διασφαλίζει επαρκώς τους ιδιοκτήτες από την κατάσχεση. Αλλοι, μεταξύ των οποίων και οι ιδιοκτήτες που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, δηλώνουν ότι το σχέδιο δεν είναι παρά ”διάσωση” ανεύθυνων δανειοληπτών.

Επιπλέον, σύμφωνα με αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Bloomberg, ”η απόφαση της κυβέρνησης Bush να παρέμβει στην αγορά και να μεταβάλει συμβόλαια που ισχύουν” θα προκαλέσει οπωσδήποτε αρνητικές συνέπειες στην τιτλοποίηση των στεγαστικών πιστώσεων. ”Θα καταλήξει να μειώσει την εμπιστοσύνη για τη βιωσιμότητα στις αγορές ομολόγων και στις αγορές στεγαστικής πίστης και εν τέλει θα οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια γενικότερα, για όλους”, δηλώνει ο κ. Kenneth Hackel της RBS Greenwich Capital Markets.

”Δεν έχω ξαναδεί τίποτα παρόμοιο στην καριέρα μου”, δηλώνει άλλος οικονομολόγος. ”Είναι σαν να σου λένε ότι άλλαξε το κουπόνι του ομολόγου σου”.

Ντ. Παπαγεωργίου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v