Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup: Η ”επίθεση” της SNB το 2008

Χωρίς εκπλήξεις αναμένει ότι θα κυλήσει η συνεδρίαση της SNB στις 13/12 η Citigroup και χωρίς την παραμικρή μεταβολή των επιτοκίων. Αντίθετα, ο διεθνής οίκος προβλέπει επιθετική στροφή της SNB εντός του 2008, πιθανό καμπανάκι για τους Έλληνες δανειολήπτες.

Citigroup: Η ”επίθεση” της SNB το 2008
Χωρίς εκπλήξεις αναμένει ότι θα κυλήσει η συνεδρίαση της SNB στις 13/12 η Citigroup και χωρίς την παραμικρή μεταβολή των επιτοκίων. Αντίθετα, ο διεθνής οίκος προβλέπει επιθετική στροφή της SNB εντός του 2008, πιθανό καμπανάκι για τους Έλληνες δανειολήπτες.

Όπως τονίζει η Citigroup, η SNB φροντίζει (από τον Δεκέμβριο του 2005 έως και τον Σεπτέμβριο του 2007) να προειδοποιεί ξεκάθαρα τις αγορές για το ποιες είναι οι προθέσεις της μία εβδομάδα πριν από τη συνεδρίασή της.

Στο προαναφερόμενο διάστημα η τράπεζα, κάθε φορά που είχε προαποφασίσει αύξηση επιτοκίων, φρόντιζε να χρησιμοποιεί την εβδομαδιαία αγορά repos και να ωθεί το τριμηνιαίο επιτόκιο Libor κοντά στο επίπεδο στο οποίο θα διαμορφωνόταν το βασικό επιτόκιο μετά την αύξηση.

Το τελευταίο διάστημα, όμως, η SNB έχει φροντίσει να διατηρήσει το τριμηνιαίο Libor στο 2,75%, δηλαδή εντός της ισχύουσας κλίμακας διακύμανσης 2,25% - 3,25%, δείχνοντας με σαφήνεια ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει ούτε σε αύξηση ούτε σε μείωση επιτοκίων στην επικείμενη συνεδρίασή της.

-- Οι προοπτικές για το 2008

Όμως, εντελώς διαφορετική στάση αναμένεται ότι θα διατηρήσει η τράπεζα εντός του επόμενου έτους, με τη Citigroup να βασίζει την πρόβλεψή της στα μέχρι τώρα ανακοινωθέντα μακροοικονομικά στοιχεία.

Όπως αποδεικνύεται από αυτά, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελβετικής οικονομίας φέτος αναμένεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 2,8% και 2,9%, δηλαδή υψηλότερα απ’ ό,τι προέβλεπε η SNB τον Σεπτέμβριο, καθώς τον τοποθετούσε στο 2,5%.

Για το 2008 η ανάπτυξη αναμένεται ότι θα υποχωρήσει ελαφρώς, αλλά θα παραμείνει υψηλότερα από το 2% που είναι ο μέσος όρος των προβλέψεων της αγοράς.

Ένα ακόμη στοιχείο το οποίο μπορεί να στηρίξει την επιθετικότητα της τράπεζας είναι η πρόβλεψη πως η ανεργία για φέτος θα υποχωρήσει στο 2,6% (έναντι 3,2% το 2006), δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002.

Εάν κάποιος βασιστεί στα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί για τον πληθωρισμό Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, τότε καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτός θα φτάσει στο 1,7% για φέτος, δηλαδή κατά 0,5% υψηλότερα από την πρόβλεψη της SNB.

Το παραπάνω ποσοστό μπορεί να εμφανίζεται ικανοποιητικό, η εικόνα αλλάζει όμως εντελώς εάν εξεταστεί ο δομικός πληθωρισμός, καθώς οι προοπτικές υποδεικνύουν ότι θα φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο 2ετίας, λόγω της ισχυρής ανόδου στις τιμές καταναλωτικών προϊόντων.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, η Citigroup θεωρεί σχεδόν απόλυτα σίγουρη νέα αύξηση επιτοκίων εντός του α’ εξαμήνου του επόμενου έτους, τονίζοντας ότι η πρόβλεψη για ενδεχόμενη μείωση –την οποία έχουν υποστηρίξει κάποιοι αναλυτές και traders– είναι ιδιαίτερα αδύναμη.

Η μόνη περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τον διεθνή οίκο, η SNB να αποφασίσει διατήρηση αμετάβλητων επιτοκίων (ή μείωσή τους) εντός του 2008 είναι η κρίση στις πιστωτικές αγορές να καταστεί ακόμη πιο οξεία ή η ανάπτυξη της οικονομίας να δεχτεί ισχυρά πλήγματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v