Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή πτώση στη Wall - ”απογοήτευσε” η FED

Η μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25% και οι συνοδευτικές ”επισημάνσεις” της FED φάνηκαν να προκαλούν ”έντονη απογοήτευση” στη Wall η οποία γύρισε πτωτικά μετά την ανακοίνωση, κλείνοντας τελικά με σημαντικότατες απώλειες. Πτώση σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Η μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25% και οι συνοδευτικές ”επισημάνσεις” της FED φάνηκαν να απογοητεύουν τη Wall Street η οποία γύρισε πτωτικά μετά την ανακοίνωση, κλείνοντας τελικά με σημαντικότατες απώλειες. Πτώση σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Ειδικότερα η FED κατά τη σημερινή της συνεδρίαση αποφάσισε τη μείωση κατά 25 μ.β. τόσο του ”βασικού” όσο και του προεξοφλητικού επιτοκίου (discount rate) με το πρώτο να διαμορφώνεται πλέον στο 4,25% και το δεύτερο στο 4,75%.

Παράλληλα στη συνοδευτική της δήλωση υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι η διόρθωση στην αγορά των ακινήτων φαίνεται να εντείνεται, ενώ οι πρόσφατες εξελίξεις καθιστούν αβέβαιες τις προοπτικές του πληθωρισμού αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης.

Αναλυτές της αγοράς αποδίδουν την ένταση της πτώσης στο γεγονός ότι οι επενδυτές ”ήλπιζαν” σε μια επιθετικότερη μείωση των επιτοκίων από τη FED, κατά 50 μονάδες βάσης.

Πιέσεις δέχθηκαν τίτλοι χρηματοοικονομικών εισηγμένων όπως της JP Morgan, της AIG, της American Express, της Washington Mutual.

Πτώση κατέγραψαν επίσης μετοχές τεχνολογικών τίτλων όπως οι Apple, Google, Dell, Hewlett – Packard, ενώ αντίθετα κέρδη σήμειωσαν οι τίτλοι της Texas Instruments καθώς η εταιρία εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πορεία των μεγεθών στο τρέχον τρίμηνο.

Σε θετικό έδαφος και η ΑΤ&Τ με την εταιρία να ανακοινώνει ότι το διανεμηθέν μέρισμα θα είναι αυξημένο κατά 13% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει σε αγορά 400 εκατ. ιδίων μετοχών.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και η Citigroup (-4,43%) καθώς η εταιρία ανακοίνωσε ότι ο Ινδός V. Pandit θα αποτελέσει το νέο διευθύνοντα σύμβουλο της, με την αγορά, πάντως, να δέχεται αρκετά ”μουδιασμένα” την είδηση, καθώς ο κ. Pandit θεωρείται ως ”λύση ανάγκης”.

Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης μόλις δύο (ΑΤ&Τ, Mc Donald’s) από τις 30 μετοχές του Dow Jones σημείωσαν κέρδη. Στο NYSE τις υψηλότερες απώλειες κατέγραψαν οι NCI Building, WCI Commumities και Scottish Re, ενώ ο όγκος συναλλαγών κυμαινόταν στα επίπεδα του 1 δισ.

Στο Nasdaq τις υψηλότερες απώλειες σημείωσαν οι Panacos Pharma, Clearpoint Business και Syntroleum Corp, ενώ ο όγκος των συναλλαγών υπερέβη τα 1,5 δισ.

Ο Dow Jones υποχώρησε 2,14% (περίπου 295 μονάδες) κλείνοντας στις 13.432 μονάδες. Ο δείκτης κατέγραψε την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση απο την 7η Νοεμβρίου 2007. Ο Nasdaq σημείωσε πτώση 2,45%, στις 2.652 μονάδες. Απώλειες 2,53% για τον S&P 500, στις 1.477 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE υποχώρησε κατά 0,43%, στις 6.536 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,45%, στις 5.724 μονάδες. Απώλειες 0,3% για τον DAX 30, στις 8.009 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v