Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Ψαλιδίστηκαν” τα κέρδη της Wall

Ο έντονος αρχικός ενθουσιασμός για τη διοχέτευση ρευστότητας από 5 κεντρικές τράπεζες περιορίστηκε από τον προβληματισμό για το subprime και την ενίσχυση της τιμής του αργού, ”ψαλιδίζοντας” τα κέρδη της Wall. Άνοδος σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Ο αρχικός έντονος ενθουσιασμός για τη διοχέτευση ρευστότητας από 5 κεντρικές τράπεζες περιορίστηκε από τον προβληματισμό για το subprime και την ενίσχυση της τιμής του αργού, ”ψαλιδίζοντας” τα κέρδη της Wall. Άνοδος σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Αναλυτικότερα η FED σκοπεύει να διοχετεύσει μέσω δύο δημοπρασιών 40 δισ. δολάρια, ενώ θα προχωρήσει σε ακόμη δύο δημοπρασίες τον Ιανουάριο του 2008, δίχως όμως να έχει παραθέσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Επιπροσθέτως θα διαθέσει μέσω swap lines 20 δισ. δολ. στην Τράπεζα της Αγγλίας και 4 δισ. δολ. στην Τράπεζα της Ελβετίας. Από την πλευρά τους τόσο η Τράπεζα του Καναδά όσο και της Αγγλίας θα επεκτείνουν τη λίστα των περιουσιακών στοιχείων που αποδέχονται ως ικανά για συναλλαγές.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της 11ης Δεκεμβρίου η FED αποφάσισε τη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης για το βασικό και το προεξοφλητικό επιτόκιο, στο 4,25% και 4,75% αντίστοιχα.

Στις εταιρικές ειδήσεις κέρδη κατέγραψε η μετοχή της ΑΤ&Τ καθώς η εταιρία κατά τη διάρκεια επικοινωνίας με αναλυτές εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πορεία των μεγεθών της. Άνοδος και για τη Cisco εξαιτίας των θετικών σχολίων της Goldman Sachs για τις προοπτικές της εισηγμένης.

Αντίθετα απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Boeing ύστερα από την υποβάθμιση των τίτλων της αεροπορικής εταιρίας από την Morgan Stanley.

Aπώλειες και για την Bank of America που ”προειδοποίησε” ότι οι διαγραφές στο δ΄ τρίμηνο από τις εναλλακτικές επενδύσεις θα είναι υψηλότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις των 3 δισ. δολαρίων. Πτώση κατέγραψαν επίσης η JP Morgan και η Wachovia με αφορμή την υποβάθμιση από την Merrill Lynch.

Πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή της Freddie Mac καθώς η εταιρία προέβλεψε ότι οι διαγραφές από τα επισφαλή δάνεια θα ανέλθουν μεταξύ 10 και 12 δισ. δολάρια το τρέχον έτος.

Εξάλλου η τιμή του αργού εντυπωσιακά ημερήσια κέρδη ύψους 4,35% σημείωσε η τιμή του αργού, κλείνοντας στα 93,94 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά αναρριχήθηκε στα 94,85 δολάρια ανά βαρέλι.

Λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης ο όγκος συναλλαγών στο NYSE είχε υπερβεί τα 1 δισ. κομμάτια, ενώ στο Nasdaq τα 1,4 δισ. Τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών πραγματοποίησαν στο NYSE οι Citigroup, Washington Mutual, και ishares, ενώ στο Nasdaq οι Powershares, Comcast και Cisco. Στο Dow Jones τα υψηλότερα κέρδη σημείωσαν οι 3Μ, ΑΤ&Τ και ΙΒΜ, ενώ τις υψηλότερες απώλειες η Citigroup και η Mc Donald’s.

Ο Dow Jones διαμορφώθηκε στις 13.473 μονάδες με κέρδη 0,31%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,71%, στις 2.671 μονάδες. Κέρδη 0,61% για τον S&P 500, στις 1.486 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί η ιδιαίτερα μεταβλητότητα που παρουσίασαν οι τρεις βασικοί δείκτες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης καθώς στην αρχή και κατά το μεγαλύτερο μέρος αυτής σημείωναν υψηλά κέρδη αλλά κατά το τελευταίο δίωρο απώλεσαν τη δυναμική και βρέθηκαν να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Ο Dow Jones σημείωσε ενδοσυνεδριακό μέγιστο στις 13.704 μονάδες, ο Nasdaq στις 2.712 μονάδες και ο S&P στις 1.511 μονάδες.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 4,23%, στα 18,24 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της 3Ε κέρδισε 0,22%, στα 41,72 δολάρια. Πτώση 0,52% για το δικαίωμα της Εθνικής, στα 13,28 δολάρια.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,35%, στις 6.559 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κέρδισε 0,32%, στις 5.743 μονάδες. Ανοδος 0,83% για τον DAX 30, στις 8.076 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v