Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντονισμένη ”αντεπίθεση” Κεντρικών Τραπεζών

Οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής εξαπέλυσαν συντονισμένη επίθεση στην πιστωτική κρίση στις παγκόσμιες οικονομικές αγορές, προκαλώντας άγριες διακυμάνσεις στις συναλλαγές, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να κατανοήσουν το νόημα του μπαράζ μέτρων για να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά.

των ρεπόρτερ των ”F.T.”

Οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής εξαπέλυσαν συντονισμένη επίθεση στην πιστωτική κρίση στις παγκόσμιες οικονομικές αγορές, προκαλώντας άγριες διακυμάνσεις στις συναλλαγές, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να κατανοήσουν το νόημα του μπαράζ μέτρων για να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά.

Η Federal Reserve, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας, του Καναδά και της Ελβετίας ανακοίνωσαν μέτρα με τα οποία γίνεται ευκολότερα διαθέσιμο το ρευστό στις τράπεζες. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Τράπεζα της Αυστραλίας εξέφρασαν την υποστήριξή τους.

Οι κινήσεις, τις οποίες η Bank of England περιέγραψε ως προσπάθεια ”να καταδειχτεί ότι οι κεντρικές τράπεζες συνεργάζονται για να αποτρέψουν κάθε πιθανότητα βίαιης σύσφιγξης των πιστωτικών συνθηκών”, βοήθησαν ώστε να χαλαρώσουν οι πιέσεις στις αγορές χρήματος, οι οποίες αποτελούν μεγάλη ανησυχία για τους ρυθμιστές.

Το μηνιαίο Libor –το επιτόκιο στο οποίο οι τράπεζες δανείζονται μεταξύ τους- αναμενόταν να διαμορφωθεί στο 4,99% σήμερα, από 5,10% την Τετάρτη. Ωστόσο, οι συνθήκες στις αγορές χρήματος παραμένουν πιεσμένες σε σχέση με τα συνήθη στάνταρ. Οι μετοχές επίσης έχασαν τα μεγάλα κέρδη που αρχικά ενέπνευσαν οι ανακοινώσεις.

Η Fed ανακοίνωσε τη σύσταση νέας διαδικασίας δημοπρασίας χρήματος -την οποία πρώτοι αποκάλυψαν οι ”Financial Times”– με την οποία θα προσφέρει ρευστό στις τράπεζες με αντάλλαγμα μια μεγάλη γκάμα από εγγυημένα χρεόγραφα, μεταξύ των οποίων και τίτλους που σχετίζονται με την αγορά ακινήτων. Η Fed δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει δύο δημοπρασίες 20 δισ. δολ. έκαστη για μηνιαίες πιστώσεις αυτόν τον μήνα.

Η ΕΚΤ και η Swiss National Bank ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν τις αποκαλούμενες διευθετήσεις swap με τη Fed για τη δημοπρασία 24 δισ. δολ. σε δολάρια προς τις τράπεζες της Ευρώπης. Με τις δύο πρωτοβουλίες δημιουργείται ουσιαστικά μία νέα διαδικασία παροχής ρευστότητας, και η Fed δήλωσε πρόθυμη να αυξήσει και τα δύο συστήματα, εάν κριθεί απαραίτητο.

Όλα αυτά βέβαια δεν είναι μόνο ”φρέσκο” χρήμα, αφού η Fed πιθανότατα θα μειώσει τη ρευστότητα που παρέχει μέσω επιχειρήσεων ανοιχτών αγορών.

Παράλληλα, η Bank of England και η Bank of Canada ανακοίνωσαν δραστικές αλλαγές στις ρυθμίσεις περί εγγυημένων χρεογράφων (collateral) ώστε να επιτρέπεται στις τράπεζες να ανταλλάσσουν πολύ μεγαλύτερη κλίμακα χρεογράφων με κεφάλαια.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Λουκάς Παπαδήμος, δήλωσε ότι οι κινήσεις έχουν στόχο ”να απαλύνουν και να συγκρατήσουν τις πιέσεις στις αγορές χρήματος”.

Οι αναλυτές χαιρέτισαν τις αποφάσεις, θεωρώντας τες απόδειξη ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες συνεργάζονται, αλλά ορισμένοι παρατηρητές εξέφρασαν οργή που η Fed δεν πρόσφερε ενδείξεις για τις κινήσεις στην τακτική συνεδρίαση της Τρίτης.

Ρεπορτάζ των Krishna Guha από την Ουάσιγκτον, Chris Giles και Gillian Tett από το Λονδίνο, Ralph Atkins και Ivar Simensen από τη Φρανκφούρτη και Michael Mackenzie από τη Νέα Υόρκη.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v