Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο πληθωρισμός προβληματίζει τη Wall

Πιέσεις στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά προκαλεί η εκτίναξη του πληθωρισμού χονδρικής σε υψηλά 34 ετών, εν μέσω γενικότερης αβεβαιότητας για το σχέδιο συντονισμένης ενίσχυσης της ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες. Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Πιέσεις στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά προκαλεί η εκτίναξη του πληθωρισμού χονδρικής σε υψηλά 34 ετών εν μέσω αβεβαιότητας για το σχέδιο συντονισμένης ενίσχυσης της ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες.

Ειδικότερα, η χθεσινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε σε θετικό έδαφος για τη Wall, με τα κέρδη να περιορίζονται στο κλείσιμο, μετά την ανακοίνωση για συντονισμένη ενίσχυση της ρευστότητας από 5 κεντρικές τράπεζες.

Ωστόσο, στη σημερινή συνεδρίαση, οι επενδυτές δείχνουν να αποτυπώνουν την αμφιβολία τους για την επιτυχία του εγχειρήματος αλλά και για την κλίμακα της πιστωτικής κρίσης.

Πιέσεις δέχεται σήμερα και το πετρέλαιο, το οποίο υποχωρεί κάτω και από τα 93 δολάρια το βαρέλι, στα 92,7 δολ.

Ο προβληματισμός για την κρίση στις πιστωτικές αγορές οδηγεί χαμηλότερα τον χρηματοοικονομικό κλάδο. Ενδεικτικά, η μετοχή της Citigroup υποχωρεί κατά 5% στα 32 δολάρια.

Παράλληλα, προβληματισμό προκαλεί και η ισχυρή αύξηση ύψους 3,2% που εμφάνισε ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 1,5%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο του δείκτη από το 1973.

Ο δομικός δείκτης, που δεν συμπεριλαμβάνει είδη διατροφής και ενέργειας, ενισχύθηκε κατά 0,4% έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 0,2%.

Στα θετικά, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν το Νοέμβριο κατά 1,2% σε σχέση με προβλέψεις για άνοδο 0,6%.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης η ανακοίνωση αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου από την Lehman Brothers, η πρώτη ένδειξη για την κερδοφορία των χρηματοοικονομικών ομίλων στο επίμαχο διάστημα. Συγκεκριμένα, τα κέρδη της επενδυτικής τράπεζας υποχώρησαν 12%, καλύτερα των προβλέψεων. Τα έσοδα από προϊόντα σταθερού εισοδήματος υποχώρησαν κατά 60% αλλά η τράπεζα εμφάνισε κέρδη ρεκόρ εκτός ΗΠΑ. Η μετοχή της κινείται ανοδικά στο άνοιγμα.

Αύξηση της κερδοφορίας της κατά 11% στο α’ οικονομικό τρίμηνο ανακοίνωσε και η Costco Wholesale, με τον τίτλο όμως να υφίσταται πιέσεις.

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 13.408 μονάδες με απώλειες 0,48%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,79%, στις 2.650 μονάδες. Πτώση 0,75% για τον S&P, στις 1.475 μονάδες.

Στην Ευρώπη, τα μεγάλα χρηματιστήρια έκλεισαν με ισχυρές απώλειες εν μέσω προβληματισμού για ενδεχόμενη κρίση ρευστότητας. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.364,2 μονάδες με πτώση 2,98%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 2,65%, στις 5.590,91 μονάδες. Απώλειες 1,83% για τον DAX 30, στις 7.928,31 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v