Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενη διολίσθηση στη Wall

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά καθώς μετά τον αρχικό ενθουσιασμό, επικρατούν οι αμφιβολίες για το σχέδιο συντονισμένης ενίσχυσης της ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, τη στιγμή που ο πληθωρισμός χονδρικής εκτινάχθηκε σε υψηλά 34 ετών. Πιέσεις στις ευρωαγορές, μάχη με τις 8.000 για τον DAX.

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά καθώς μετά τον αρχικό ενθουσιασμό, επικρατούν οι αμφιβολίες για το σχέδιο συντονισμένης ενίσχυσης της ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, τη στιγμή που ο πληθωρισμός χονδρικής εκτινάχθηκε σε υψηλά 34 ετών.

Ειδικότερα, η χθεσινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε σε θετικό έδαφος για τη Wall, με τα κέρδη να περιορίζονται στο κλείσιμο, μετά την ανακοίνωση για συντονισμένη ενίσχυση της ρευστότητας από 5 κεντρικές τράπεζες.

Ωστόσο, στη σημερινή συνεδρίαση, οι επενδυτές δείχνουν να αποτυπώνουν την αμφιβολία τους για την επιτυχία του εγχειρήματος, ενώ το κλίμα επιβαρύνεται επίσης από την νέα εκτίναξη των πετρελαϊκών τιμών σε επίπεδα πάνω από τα 93 δολάρια τα βαρέλι.

Ο προβληματισμός για την κρίση στις πιστωτικές αγορές οδηγεί χαμηλότερα τον χρηματοοικονομικό κλάδο. Ενδεικτικά, η μετοχή της Citigroup υποχωρεί κατά 5% στα 32 δολάρια.

Παράλληλα, προβληματισμό προκαλεί και η ισχυρή αύξηση ύψους 3,2% που εμφάνισε ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 1,5%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο του δείκτη από το 1973.

Ο δομικός δείκτης, που δεν συμπεριλαμβάνει είδη διατροφής και ενέργειας, ενισχύθηκε κατά 0,4% έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 0,2%.

Στα θετικά, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν το Νοέμβριο κατά 1,2% σε σχέση με προβλέψεις για άνοδο 0,6%.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης η ανακοίνωση αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου από την Lehman Brothers, η πρώτη ένδειξη για την κερδοφορία των χρηματοοικονομικών ομίλων στο επίμαχο διάστημα. Συγκεκριμένα, τα κέρδη της επενδυτικής τράπεζας υποχώρησαν 12%, καλύτερα των προβλέψεων. Τα έσοδα από προϊόντα σταθερού εισοδήματος υποχώρησαν κατά 60% αλλά η τράπεζα εμφάνισε κέρδη ρεκόρ εκτός ΗΠΑ. Η μετοχή της κινείται ανοδικά στο άνοιγμα.

Αύξηση της κερδοφορίας της κατά 11% στο α’ οικονομικό τρίμηνο ανακοίνωσε και η Costco Wholesale, με τον τίτλο όμως να υφίσταται πιέσεις.

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 13.467 μονάδες με απώλειες 0,08%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,37%, στις 2.661 μονάδες. Πτώση 0,27% για τον S&P, στις 1.482 μονάδες.

Στην Ευρώπη, τα μεγάλα χρηματιστήρια μαζεύουν τις ισχυρές πρωινές απώλειες μετά το ελεγχόμενο άνοιγμα στη Wall. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται στις 6.446 μονάδες με πτώση 1,74%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί κατά 1,75%, στις 5.642 μονάδες. Απώλειες 0,9% για τον DAX 30, στις 8.002 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v