Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Αμερικανικά επιτόκια

Η Fed παρέμεινε ψύχραιμη. Όμως, οι μέχρι σήμερα μειώσεις επιτοκίων δεν φαίνεται να λύνουν το πρόβλημα στη στεγαστική αγορά και στην αγορά πίστης. Ίσως η καλύτερη λύση θα ήταν μια περισσότερο στενή συνεργασία μεταξύ των κεντρικών τραπεζών της υφηλίου.

Η Federal Reserve αρνήθηκε να πανικοβληθεί. Οι αγορές, όμως, το έπραξαν. Μετά την ανακοίνωση της Fed ότι τόσο το διατραπεζικό όσο και το επιτόκιο παρέμβασης μειώνονται κατά 25 μονάδες βάσης, ο κατασκευαστικός κλάδος υποχώρησε 10% και ο χρηματοοικονομικός κοντά στο 4%.

Οι επενδυτές ανέμεναν ότι η Fed θα προχωρούσε σε μείωση κατά 50 μονάδες βάσης, τουλάχιστον, στο διατραπεζικό επιτόκιο, δηλαδή σε αυτό με το οποίο δανείζει τις τράπεζες, σε μία ακόμη κίνηση να μειώσει το χάος που επικρατεί στις αγορές πίστης.

Από τη μία πλευρά είναι μία καλή παρατήρηση της πραγματικότητας το να εξετάζεις τη συμπεριφορά των επενδυτών. Είχαν οδηγήσει τις μετοχές 8% υψηλότερα κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων υπό το πρίσμα ότι η Fed θα έσωζε τα αδύναμα επιχειρηματικά κέρδη, με μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Επιπρόσθετη βοήθεια πρόσφεραν η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να παρέμβει στην προβληματική αγορά ακινήτων αλλά και η αναμονή ότι τα πλούσια κρατικά επενδυτικά κεφάλαια των αναδυόμενων αγορών (sovereign wealth funds) θα φρόντισαν επίσης να σώσουν οποιονδήποτε χρηματοοικονομικό όμιλο αντιμετώπιζε προβλήματα ρευστότητας.

Από την άλλη πλευρά η Fed εμφανίστηκε ελαφρώς ανώριμη. Ήταν ανώριμο να δηλώσει μετά τη συνεδρίαση Οκτωβρίου ότι ανάπτυξη και πληθωρισμός βρίσκονται σε ισορροπία. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να προχωρήσει σε στροφή 180 μοιρών, καθώς παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ακόμη αρκετοί κίνδυνοι.

Ταυτόχρονα, εξακολουθεί η αδιαφάνεια στην πιστωτική αγορά, όπως και στη στεγαστική, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο τεράστιας φούσκας. Η Fed αισθάνεται την ανάγκη να μην εμποδίσει αυτήν τη διαδικασία, αλλά όμως να το πράξει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεαστεί η πραγματική οικονομία.

Άλλωστε, όπως επισήμανε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της Fed, κ. Don Kohn, οι αθώοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα λάθη των ενόχων. Μέχρι στιγμής η μείωση επιτοκίων δεν έχει επιτελέσει τον σκοπό της.

Η Fed θα πρέπει να προχωρήσει σε περισσότερο στοχευμένες κινήσεις στις αγορές χρήματος προκειμένου να μειώσει τα προβλήματα για το 2008. Ίσως θα είχε περισσότερη επιτυχία εάν συνεργαζόταν στενά με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες της υφηλίου.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v