Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν ικανοποίησε τις αγορές η Fed

Η Federal Reserve μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την επανεμφάνιση προβλημάτων στις πιστωτικές αγορές και να κρατήσει την αμερικανική οικονομία μακριά από την ύφεση. Η κίνηση απογοήτευσε τις αγορές από κάθε άποψη.

του Krishna Guha από την Ουάσιγκτον

Η Federal Reserve μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την επανεμφάνιση προβλημάτων στις πιστωτικές αγορές και να κρατήσει την αμερικανική οικονομία μακριά από την ύφεση.

Η μείωση ήταν μικρότερη απ’όσο ήλπιζαν οι αγορές. Ωστόσο, υποδεικνύει ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ έχει επίγνωση των αυξημένων κινδύνων στην ανάπτυξη μετά την κατάρρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος, ενώ παραμένει πολύ ανήσυχη και για τους κινδύνους στον πληθωρισμό.

Οι αξιωματούχοι της Fed θέλουν να αποτρέψουν τις πιέσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές από την αποστράγγιση της προσφοράς πιστώσεων στην οικονομία. Ανησυχούν με τις ενδείξεις ότι η πιστωτική αποστράγγιση διευρύνεται, με αυξημένες προμήθειες κινδύνους που εκτείνονται από την αγορά ακινήτων και τις χρηματοοικονομικές μετοχές, έως τα ομόλογα που εκδίδουν άλλους είδους επιχειρήσεις.

Η Fed διακρίνει επίσης κάποιες επίμονες ενδείξεις για αποδυνάμωση των καταναλωτικών δαπανών μεγαλύτερη της προβλεπόμενης.

Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ πιστεύει ότι μια ανθεκτική αγορά εργασίας θα βοηθήσει να συντηρηθεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο καταναλωτικών δαπανών.

Οι μετοχές στην Wall Street αντέδρασαν με κάθετη πτώση στην απόφαση της επιτροπής καθορισμού πολιτικής FOMC να μειώσει τα επιτόκια επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες μόνο στο 4,25% και να μην προσφέρει σαφείς ενδείξεις ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω μειώσεις.

Πολλοί επενδυτές ήλπιζαν σε μεγαλύτερη μείωση κατά 50 μονάδες βάσης στο βασικό επιτόκιο, ή τουλάχιστον σε μείωση 50 μονάδων βάσης στο προεξοφλητικό επιτόκιο στο οποίο δανείζει η Κεντρική Τράπεζα στις εμπορικές τράπεζες.

”Η Fed απογοήτευσε τις αγορές από πολλές πλευρές,” δήλωσε ο Dominic Konstam, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων της Credit Suisse.

Από το ανακοινωθέν της Fed, προκύπτει ότι η τράπεζα ανησυχεί περισσότερο από όσο οι περισσότεροι επενδυτές για τον πληθωρισμό και ότι οι ρυθμιστές της πολιτικής αμφιβάλουν ότι εντέλει θα μειώσουν τα επιτόκια όσο ελπίζουν οι αγορές κατά το επόμενο έτος.

Ένα μέλος της επιτροπής Federal Open Market Committee –ο διοικητής της Fed Βοστώνης- ψήφισε υπέρ μεγαλύτερης μείωσης, κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ ένα άλλο μέλος –ο διοικητής της Fed του Κάνσας- ψήφισε υπερ διατήρησης σταθερών επιτοκίων.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v