Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΚΤ φοβάται ευρύτερη αποστράγγιση

Οι 21 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης διαθέτουν 244 δισ. ευρώ (359 δισ. δολ.) σε εκτός ισολογισμού ενεργητικά, τα οποία ενδεχομένως να υποχρεωθούν να εντάξουν στα βιβλία τους και να προκαλέσουν πιστωτική κρίση στην ευρύτερη οικονομία, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην εξαμηνιαία έκθεσή της.

των Gerrit Wiesmann και Ivar Simensen από την Φρανκφούρτη

Οι 21 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης διαθέτουν 244 δισ. ευρώ (359 δισ. δολ.) σε εκτός ισολογισμού ενεργητικά, τα οποία ενδεχομένως να υποχρεωθούν να εντάξουν στους ισολογισμούς τους και να προκαλέσουν πιστωτική κρίση στην ευρύτερη οικονομία, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι φόβοι ότι οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να αναλάβουν αυτά τα ενεργητικά στα βιβλία τους έχουν πυροδοτήσει την πιστωτική αποστράγγιση.

Η ρευστότητα στις διατραπεζικές αγορές χρήματος έχει ”στεγνώσει” καθώς οι τράπεζες τονώνουν με ρευστό τα κεφάλαιά τους ως προληπτικό μέτρο για να μην αναλάβουν αυτά τα ενεργητικά στα βιβλία τους, αναφέρει η ΕΚΤ στην εξαμηνιαία έκθεση για την οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Η ΕΚΤ αναφέρει ότι οι 21 κορυφαίοι τραπεζικοί όμιλοι της ευρωζώνης είναι αντιμέτωποι με επιπλέον απαιτήσεις χρηματοδότησης ύψους 244 δισ. ευρώ εάν υποχρεωθούν να αναλάβουν πλήρως το άνοιγμα των ενυπόθηκων εμπορικών χρεογράφων και των μοχλευμένων πιστώσεων –τα ενεργητικά που έχουν υποστεί τα μεγαλύτερη πλήγματα από την πιστωτική κρίση- στα βιβλία τους.

Με μέσο όρο ανοίγματος 11,1 δισ. ευρώ ή 6% των πιστώσεων, η ΕΚΤ πιστεύει ότι όλες οι τράπεζες θα παραμείνουν επαρκώς χρηματοδοτούμενες ακόμη κι αν όλα τα ενεργητικά τους υποβαθμιστούν από τις υψηλές βαθμολογίες ΑΑΑ και ΑΑ που διαθέτουν σε βαθμολογίες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, και μεταφερθούν στους ισολογισμούς τους.

Προειδοποιεί όμως ότι θα αυξηθεί το κόστος χρηματοδότησης των ιδίων των τραπεζών, υποχρεώνοντάς τις να μειώσουν τα μερίσματα προς τους μετόχους και να αναζητήσουν νέα κεφάλαια. Επίσης, θα μειωθεί η δυνατότητα δανεισμού των τραπεζών, γεγονός που θα προκαλέσει ”πιστωτική κρίση στην ευρύτερη οικονομία.”

Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, δήλωσε ότι τα μέτρα επιπλέον ρευστότητας που ανακοινώθηκαν ήταν απαραίτητα ώστε να ”περιοριστούν οι επιπτώσεις από τις αγορές χρήματος σε άλλες αγορές και ειδικά στις πιστωτικές αγορές.”

Τα προβλήματα που προκύπτουν από την διάχυση της κρίσης των αμερικανικών στεγαστικών δανείων στις παγκόσμιες πιστωτικές αγορές έχουν καταστήσει την ευρωζώνη πιο ευάλωτη σε σοκ από τις δικές τις αγορές ιδιωτικών και εμπορικών πιστώσεων, προειδοποίησε η ΕΚΤ.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v