Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε πληθωριστική ”δίνη” η Wall Street

Η επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ το Νοέμβριο λόγω εκτίναξης του κόστους ενέργειας ασκεί πιέσεις στην αμερικανική αγορά, καθώς δρα ανασταλτικά σε καταναλωτικές δαπάνες και οικονομική ανάπτυξη. Ήπιες πιέσεις και στις ευρωαγορές.

Η επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ το Νοέμβριο λόγω εκτίναξης του κόστους ενέργειας ασκεί πιέσεις στην αμερικανική αγορά, καθώς δρα ανασταλτικά στις προσδοκίες για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η Wall Street έκλεισε σταθεροποιητικά, μαζεύοντας στο φινάλε τις αρχικές απώλειες στους βασικούς δείκτες λόγω της εκτίναξης των τιμών παραγωγού το Νοέμβριο.

Ωστόσο, στη σημερινή συνεδρίαση, η ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις ενδείξεις που διαφάνηκαν από εχθές για επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεων λόγω της αυξημένης τιμής του πετρελαίου.

Όπως αναφέρουν αναλυτές της αμερικανικής αγοράς, η ενίσχυση του πληθωρισμού και δη του δομικού, περιορίζει τις πιθανότητες για νέες μειώσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, στις οποίες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους οι επενδυτές για ”διαφυγή” από την πιστωτική κρίση και χρηματιστηριακή ανάκαμψη.

Παράλληλα, η αύξηση του ενεργειακού κόστους αναμένεται να δράσει ανασταλτικά στις καταναλωτικές δαπάνες και ως εκ τούτου, στην οικονομική ανάπτυξη.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών ενισχύθηκε κατά 0,8% το Νοέμβριο από 0,3% τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, έναντι εκτίμησης για αύξηση κατά 0,7%.

Η αύξηση οφείλεται στην ενίσχυση των τιμών ενέργειας κατά 5,7% τον ίδιο μήνα, η μεγαλύτερη από το Μάρτιο ενώ η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε κατά 9,7%, με αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και των μεταφορών.

Ο δομικός δείκτης (από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές ενέργειας και φρέσκων τροφίμων) ενισχύθηκε στο 0,3% το Νοέμβριο, έναντι εκτίμησης για 0,2% και 0,2% τον Οκτώβριο.

Στα θετικά της συνεδρίασης, η μεταβολή κατά 0,3% στη βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο, έναντι προσδοκιών για 0,2%.

Στην αγορά, πιέσεις δέχεται για μια ακόμη συνεδρίαση ο τίτλος της Citigroup μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης από τη Moody’s που ακολούθησε την ανακοίνωση της εταιρίας για διάσωση επτά προβληματικών επενδυτικών κεφαλαίων, τα οποία έχουν ”συγκεντρώσει” χρέη ύψους 58 δισ. δολαρίων, προκειμένου να αποφύγει πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της, η Citi θα ”καταγράψει” στα λογιστικά της βιβλία χρέη ύψους 49 δισ. δολαρίων των επτά δομημένων επενδυτικών οχημάτων (SIVs).

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 13.421 μονάδες με απώλειες 0,70%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,79%, στις 2.648 μονάδες. Πτώση 0,77% για τον S&P, στις 1.477 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται στις 6.357 μονάδες με πτώση 0,10%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί κατά 0,36%, στις 5.570 μονάδες. Απώλειες 0,54% για τον DAX 30, στις 7.885 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v