Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Τα SIVs της Citigroup

Η απόφαση της Citigroup να σώσει επτά SIVs, χωρίς να είναι νομικά υποχρεωμένη να το πράξει, μάλλον έκανε τους επενδυτές να θυμώσουν. Άλλωστε, ο όμιλος είχε υποστηρίξει στο παρελθόν ότι δεν επρόκειτο να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση.

Είναι η δεύτερη φορά που ανεπιθύμητα στοιχεία εισέρχονται στον ισολογισμό της Citigroup. Η ικανότητα της τράπεζας να ανακοινώνει τις πλέον δυσάρεστες ειδήσεις στην αγορά πολύ δύσκολα θα μπορέσει να βρει ικανό ανταγωνιστή.

Πρώτον, οι επενδυτές πραγματικά σοκαρίστηκαν όταν ανακάλυψαν την έκθεση της τράπεζας σε εγγυημένες δανειακές υποχρεώσεις (CDOs). Ξαφνικά στον ισολογισμό εμφανίζεται και μία ”τρύπα” 49 δισ. δολαρίων που αφορά στην κάλυψη χρεών δομημένων επενδυτικών εργαλείων (SIVs).

Οι επενδυτές θα πρέπει να θύμωσαν πολύ με την παραπάνω κίνηση, καθώς η Citigroup είχε ανακοινώσει στο παρελθόν ότι δεν επρόκειτο να διασώσει τα συγκεκριμένα SIVs.

Καθαρά από οικονομική άποψη, η διάσωση των συγκεκριμένων SIVs είναι λιγότερη επώδυνη από την έκθεση της Citi σε CDOs. Τα SIVs δεν έχουν σύνδεση με τη στεγαστική αγορά και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, όπως το σύνολο του εν λόγω κλάδου, είναι ο φόβος για πιθανή εμφάνιση επισφαλειών και αδυναμιών αποπληρωμής χρεών.

Βασικός, όμως, κίνδυνος για τη Citi –εάν εξαρχής υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξει κατάρρευση της αξίας των συγκεκριμένων επενδυτικών εργαλείων– είναι ότι θα συναντήσει περαιτέρω πίεση στην κεφαλαιουχική της ευχέρεια. Παράλληλα, αποδεικνύεται ότι η τράπεζα δεν χειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο την ένεση ρευστότητας 7,5 δισ. δολαρίων που έλαβε πρόσφατα.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα περίπλοκη κατάσταση. Η τράπεζα θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο οι κάτοχοι επιχειρηματικών ομολόγων να έχουν απώλειες σε αντίστοιχα εργαλεία που η ίδια διαχειρίζεται. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να εξετάσει και τις νομικές συνέπειες από την παρέμβαση και σωτηρία των SIVs, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν έχει την παραμικρή υποχρέωση να το πράξει.

Ίσως, βέβαια, δεν θα πρέπει να βιαστούμε στην ανάπτυξη ”κατηγορώ”, καθώς οι συνθήκες στις πιστωτικές αγορές συνεχώς δυσχεραίνουν. Το πλέον σίγουρο, πάντως, είναι ότι το νέο αφεντικό της Citigroup απόλαυσε πολύ σύντομο ”μήνα του μέλιτος”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v