Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πρωτοβουλία της Fed

Η συντονισμένη παρέμβαση της Fed και των υπόλοιπων κεντρικών τραπεζών δεν πρόκειται να λύσει το τεράστιο πρόβλημα στις πιστωτικές αγορές, σημειώνει ο κ. David Rosenberg, οικονομολόγος της Merrill Lynch. Καλύτερη, ίσως, λύση θα ήταν υψηλότερες μειώσεις επιτοκίων.

του David Rosenberg, οικονομολόγου της Merrill Lynch,

από τη στήλη View of the Day

Η απόφαση της Fed για συντονισμένη παρέμβαση –σε συνεργασία με άλλες κεντρικές τράπεζες– απλώς δείχνει ξεκάθαρα το πρόβλημα ρευστότητας στο πιστωτικό σύστημα, αλά δεν πρόκειται να προσφέρει ανακούφιση σε αυτό, σύμφωνα με τον κ. David Rosenberg, ιθύνοντα οικονομολόγο Β. Αμερικής της Merrill Lynch.

Όπως σημειώνει ο κ. Rosenberg, ”η πρωτοβουλία αυτή δεν αποτρέπει τα υπάρχοντα δάνεια από το να καταστούν επισφαλή και ταυτόχρονα δεν πρόκειται να αποτρέψει την ανάδειξη και νέων πιστωτικών προβλημάτων”.

Ο κ. Rosenberg πιστεύει ότι ”το ύψος της παρέμβασης ουσιαστικά είναι μικρό. Και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί τη λύση. Οι υψηλές διαγραφές ζημιών από τις τράπεζες θα συνεχιστούν, έως ότου αυτός ο κύκλος ολοκληρωθεί”.

Ο κορυφαίος οικονομολόγος της Merrill Lynch υποστηρίζει πως ”η Fed εξακολουθεί να υποτιμά το ακριβές μέγεθος της κρίσης στη στεγαστική αγορά, την όλο και αυξημένη πιθανότητα ύφεσης στις καταναλωτικές δαπάνες και την εκτεταμένη αποστράγγιση ρευστότητας.

Σύμφωνα με τη δική μας άποψη η πρωτοβουλία αυτή δεν καταγράφει τι πραγματικά συμβαίνει στην ευρύτερη οικονομία, ούτε τις ισχυρές πιέσεις στα κεφάλαια και την ανοδική πορεία στα πραγματικά επιτόκια.

Επιπρόσθετα, από τη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων έως την ”κανονική” αγορά στεγαστικών δανείων, τις πιστωτικές κάρτες, τις χρηματοδοτήσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών, όλα υποδεικνύουν ότι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα”.

Καταλήγοντας ο κ. Rosenberg τονίζει ότι ”αν και ελπίζαμε πως ο πρόεδρος της Fed, κ. Ben Bernanke, δεδομένης και της εμπειρίας του ως ακαδημαϊκού θα πρότεινε περισσότερο δημιουργικές λύσεις. Πιστεύαμε ότι θα χρησιμοποιούσε μια παλιομοδίτικη αλλά αποδεδειγμένα καλύτερη λύση, που δεν είναι άλλη από τις μειώσεις επιτοκίων”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v