Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Βαρίδι” για τις αγορές οι πληθωριστικές πιέσεις

Σε τροχιά συντονισμένης διολίσθησης κινούνται οι διεθνείς αγορές, με τις ασιατικές και τις ευρωπαϊκές να παίρνουν τη σκυτάλη από τη Wall Street, καθώς η επιτάχυνση του πληθωρισμού αλλάζει τα δεδομένα στις προσδοκίες των επενδυτών για επιτόκια και ανάπτυξη.

”Βαρίδι” για τις αγορές οι πληθωριστικές πιέσεις
Σε τροχιά συντονισμένης διολίσθησης κινούνται οι διεθνείς αγορές, με τις ασιατικές και τις ευρωπαϊκές να παίρνουν σήμερα τη σκυτάλη από τις σημαντικές απώλειες της Wall Street την Παρασκευή, καθώς η επιτάχυνση του πληθωρισμού αλλάζει τα δεδομένα στις προσδοκίες των επενδυτών για επιτόκια και ανάπτυξη.

Ειδικότερα, η άνοδος του πετρελαίου κατά 10% περίπου τον Νοέμβριο οδήγησε σε εκτίναξη του δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ το ίδιο διάστημα, με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να κινείται στο 3,1%, τον υψηλότερο που έχει καταγραφεί, και τη μηνιαία μεταβολή στις ΗΠΑ να προσδιορίζεται στο 0,8%, υψηλότερα των προσδοκιών, ενώ ο δομικός πληθωρισμός ενισχύεται κατά 0,3%.

Όπως αναφέρουν αναλυτές, η ενίσχυση του πληθωρισμού και δη του δομικού περιορίζει τις πιθανότητες για νέες μειώσεις επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, στις οποίες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους οι επενδυτές για διαφυγή από την πιστωτική κρίση και για χρηματιστηριακή ανάκαμψη.

Παράλληλα, η αύξηση του ενεργειακού κόστους αναμένεται να δράσει ανασταλτικά στις καταναλωτικές δαπάνες και ως εκ τούτου στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα, που σηματοδοτήθηκε από μείωση επιτοκίων από τη Federal Reserve, ο Dow Jones εμφάνισε απώλειες 2,1%, τη χειρότερη απόδοσή του από τις 9 Νοεμβρίου.

”Ο συνδυασμός δείκτη τιμών χονδρικής και λιανικής τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ είναι προβληματικός και δείχνει ότι η Fed είχε δίκιο που μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης”, αντί για 50 μ.β. που ζητούσε η αγορά, σημειώνει ο αναλυτής κ. Hugh Johnson της Johnson Illington Advisors, προσθέτοντας ότι έχουν μειωθεί δραματικά οι πιθανότητες για μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα τον Ιανουάριο.

Σημειώνεται ότι η επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ οφείλεται στην ενίσχυση των τιμών ενέργειας κατά 5,7% τον ίδιο μήνα, στη μεγαλύτερη από τον Μάρτιο, η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε κατά 9,7%, ενώ αντίστοιχες αυξήσεις πραγματοποιήθηκαν και στις τιμές των τροφίμων και των μεταφορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v