Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Χαστούκι” για τη Wall οι πληθωριστικές πιέσεις

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η αμερικανική αγορά, με τον Dow να υποχωρεί σχεδόν 180 μονάδες, υπό το φόβο του πληθωρισμού και των επιπτώσεων στην οικονομία και τα επιτόκια. Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η αμερικανική αγορά, με τον Dow να υποχωρεί σχεδόν 180 μονάδες, υπό το φόβο του πληθωρισμού και των επιπτώσεων στην οικονομία και τα επιτόκια.

Ειδικότερα, τη σημερινή πτωτική κίνηση τροφοδότησε η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων που κατέδειξε η άνοδος που εμφάνισε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ το Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης ενισχύθηκε το Νοέμβριο κατά 0,8%, έναντι μόλις 0,3% τον Οκτώβριο και 0,7% που προέβλεπαν οι αναλυτές, κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης της τάξης του 5,7% που εμφάνισαν οι τιμές ενέργειας το εν λόγω διάστημα, η οποία είναι και η υψηλότερη από τον Μάρτιο.

Ο δομικός δείκτης (από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές ενέργειας και φρέσκων τροφίμων) ενισχύθηκε στο 0,3% τον Νοέμβριο, έναντι εκτίμησης για 0,2% και 0,2% τον Οκτώβριο.

Εξέλιξη που αναζωπύρωσε τους φόβους των επενδυτών για επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα απομάκρυνε το ενδεχόμενο να προβεί η Fed σε νέα μείωση των επιτοκίων της τον επόμενο μήνα, προκειμένου να βοηθήσει στην ανάκαμψη του χρηματοοικονομικού κλάδου και στην άμβλυνση της πιστωτικής κρίσης.

Εν μέσω λοιπόν αυτού του αρνητικού κλίματος οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς κατέγραψαν την χειρότερη εβδομαδιαία απόδοσή τους σε διάστημα πέντε εβδομάδων.

Ειδικότερα, ο Dow Jones απώλεσε στη σημερινή συνεδρίαση 178 μονάδες, ολοκληρώνοντας στις 13.339,85 μονάδες, με τις ημερήσιες απώλειές του να ανέρχονται στο 1,32% και τις εβδομαδιαίες στο 2,1%.

Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,23% και έκλεισε στις 2.635,74 μονάδες, με την εβδομαδιαία μεταβολή του δείκτη να διαμορφώνεται στο -2,6%, ενώ απώλειες 1,38% κατέγραψε ο S&P 500 που ολοκλήρωσε στις 1.467,95 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,4% σε επίπεδο εβδομάδας.

Η συναλλακτική δραστηριότητα έφτασε στο NYSE το 1,26 δισ. μετοχές, με την αναλογία πτωτικών – ανοδικών μετοχών να διαμορφώνεται στο τρία προς ένα. Οι υψηλότερες συναλλαγές σημειώθηκαν στους τίτλους των Citigroup, Washington Mutual, Countrywide Financial Corp και Pfizer Inc.

Αντίστοιχη ήταν η αναλογία και στο Nasdaq, όπου συνολικά 1,94 δισ. μετοχές άλλαξαν χέρια σήμερα, με τις μετοχές των Powershares QQQ Trust, Microsoft, Intel και Cisco Systems να βρίσκονται στο προσκήνιο.

Από τις επιμέρους μετοχές, με σημαντικές απώλειες έκλεισε ο τίτλος της Black & Decker μετά την προειδοποίηση της εταιρίας ότι η κερδοφορία της στο σύνολο του 2007 θα επιβαρυνθεί, λόγω της υποχώρησης των παραγγελιών λιανικής και του κόστους ανάκλησης προϊόντος. Πτωτικά κινήθηκαν επίσης οι μετοχές των Alcoa και Home Depot.

Το δικαίωμα της 3Ε υποχώρησε κατά 2,37%, στα 41,99 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ κατέγραψε απώλειες 2,97%, στα 17,30 δολάρια. Απώλειες 1,82% εμφάνισε το δικαίωμα της Εθνικής, στα 12,98 δολάρια, ενώ άνοδο 6,67% σημείωσε το δικαίωμα της TOUSA, στα 0,16 σεντς.

Στο ”κόκκινο” κύλησε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος και για τα συμβόλαια Ιανουαρίου του αργού που τερμάτισαν στα 91,27 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 1,06%.

Εν τω μεταξύ, ανοδικά έκλεισαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης, καθώς η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου βοήθησε ώστε να επανέλθουν σε θετικό έδαφος.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,52% και έκλεισε στις 6.397 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 σημείωσε άνοδο 0,25% και διαμορφώθηκε στις 7.948,36 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40, κινήθηκε 0,26% υψηλότερα και ολοκλήρωσε στις 5.605,36 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v