Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίθεση ”πωλητών’ στη Wall

Σημαντική πτώση καταγράφει η Wall Street, καθώς η προειδοποίηση του κ. Alan Greenspan για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας και οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης έχουν οδηγήσει σε ρευστοποιήσεις. Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Σημαντική πτώση καταγράφει η Wall Street, καθώς η προειδοποίηση του κ. Alan Greenspan για ενδεχόμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας και οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης έχουν οδηγήσει σε ρευστοποιήσεις.

Ειδικότερα, η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας χαρακτηρίζεται από την έντονη διάθεση του επενδυτικού κοινού για ρευστοποιήσεις εν μέσω του κλίματος αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί λόγω της πιστωτικής κρίσης.

Τάση που ξεκίνησε την Παρασκευή όταν η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή επιβεβαίωσε τους φόβους των επενδυτών για επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεων, γεγονός που απομακρύνει το ενδεχόμενο νέων μειώσεων στα επιτόκια από τη Fed προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης.

Την ανησυχία των επενδυτών ενέτεινε περαιτέρω η προειδοποίηση της Moody’s αργά την Παρασκευή ότι ενδέχεται να προχωρήσει στην υποβάθμιση της αξιολόγησης τεσσάρων εταιρειών έκδοσης ομολόγων, καθώς θεωρεί ότι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να ”στηρίξουν” την τρέχουσα αξιολόγησή τους στο ”ΑΑΑ”.

Το κλίμα επιβάρυναν περαιτέρω οι δηλώσεις του πρώην προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, κ. Alan Greenspan, ότι πλέον οι πιθανότητες επιβράδυνσης της οικονομίας των ΗΠΑ κυμαίνονται στο 50%.

Αρνητικά λειτούργησε στην αγορά και η ανακοίνωση του δείκτη αγοράς κατοικιών της Ένωσης Κατασκευαστών Κατοικιών στις ΗΠΑ, ο οποίος παρέμεινε στάσιμος το Δεκέμβριο στο 19, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί ο δείκτης στα 22 χρόνια της ιστορίας του.

Έτσι, αυτήν την ώρα ο Dow Jones κινείται στις 13.228,89 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,83%, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,36%, στις 2.600,28 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διαμορφώνεται 0,88% χαμηλότερα, στις 1.454,97 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 6.277,80 μονάδες, με απώλειες 1,86%, στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 υποχώρησε κατά 1,55%, στις 7.825,44 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαμορφώθηκε στις 5.514,88 μονάδες, ήτοι 1,61% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v