Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζίτες, προσοχή στην ”κυκλικότητα”

Το πρόβλημα είναι τα SIVs, που αγόρασαν μεγάλο κομμάτι των δανείων τα οποία προώθησαν οι τράπεζες στους πελάτες τους, καθώς και πολλά κεφάλαια που εξέδωσαν οι οίκοι για αυτοχρηματοδότηση τα τελευταία 5 χρόνια. Και εξαφανίζονται την ώρα που οι τράπεζες τα χρειάζονταν περισσότερο.

του Paul J Davies

από τη στήλη ”The Short View”

Ένα κρίσιμο ζήτημα που παρακολουθούν επενδυτές και ρυθμιστές στο σκάσιμο της πιστωτικής φούσκας, που εξελίσσεται σε αργή κίνηση, είναι η ”κυκλικότητα.” Η φαινομενικά ατελείωτη προσφορά χρεογράφων σε εταιρίες και καταναλωτές είχε τροφοδοτήσει εύρωστες αυξήσεις σε επενδυτικά ενεργητικά, τα οποία με τη σειρά τους έδωσαν στους κατόχους τους τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε περαιτέρω δανεισμό.

Μια μεγάλη ανησυχία που επικρατεί είναι ότι η αιφνίδια λήξη της ροής διαθέσιμης ρευστότητας στις τράπεζες και στις αγορές χρεογράφων θα σημάνει αναλόγως ισχυρή αντίδραση των επενδυτικών ενεργητικών προς την αντίθετη κατεύθυνση. Υπάρχει όμως και μία ακόμα ανησυχητική μορφή κυκλικότητας που αρχίζει να διαφαίνεται: αφορά στις ίδιες τις τράπεζες.

Αυτός ειδικά ο φαύλος κύκλος είναι που εξηγεί γιατί το κόστος χρηματοδότησης της τραπεζικής βιομηχανίας –και της αξίας των ομολόγων των τραπεζών στις αγορές- θα συνεχίσει να προκαλεί προβλήματα στις τράπεζες και στους επενδυτές.

Ένας βολικός οδηγός, όσον αφορά σε αυτό το ζήτημα, είναι το κόστος προστασίας αυτών των χρεογράφων έναντι του κινδύνου χρεοστασίου στις αγορές παραγώγων. Αυτό το κόστος έχει εκτιναχτεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες, καθώς κάποιοι οίκοι εμφανίζονται στο χείλος της χρεοκοπίας.

Μολονότι το εν λόγω κόστος έχει υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες, στην Ευρώπη τη Δευτέρα αυξήθηκε με τη μεγαλύτερη άνοδο τριών εβδομάδων, εν όψει της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων χρήσης τριών από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ, τα οποία υπάρχουν φόβοι ότι θα περιέχουν περαιτέρω διαγραφές και κεφαλαιακές ανάγκες.

Το πρόβλημα είναι τα –μέχρι πρότινος- εκτός ισολογισμού τραπεζικά εργαλεία χρηματοδότησης, που αποκαλούνται structured investment vehicles (δομημένα επενδυτικά εργαλεία - SIVs).

Αυτά αγόρασαν όχι μόνο ένα μεγάλο κομμάτι από κάθε είδους δάνεια που προώθησαν οι τράπεζες στους πελάτες τους τα τελευταία χρόνια αλλά επίσης και ένα σημαντικό κομμάτι κεφαλαίων τα οποία εξέδωσαν οι αυτές για να αυτοχρηματοδοτηθούν τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτό το στοιχείο υπογράμμισε ο κ. Paul Tucker, επικεφαλής αγορών της Bank of England, σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα.

Η κατάρρευση αυτού του κλάδου σημαίνει ότι έχει εξαφανιστεί από την αγορά ένας κεντρικός τροφοδότης κεφαλαίων στις τράπεζες, σε μια περίοδο που αυτές τον χρειάζονταν περισσότερο.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v