Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Νέα μέτρα στην αγορά ενυπόθηκων δανείων

Μια σειρά μέτρων με στόχο την προστασία των δανειοληπτών αλλά και την σταδιακή βελτίωση των συνθηκών στην αγορά ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ ανακοίνωσε η Federal Reserve. Παράλληλα, προχώρησε σε ένεση ρευστότητας ύψους 20 δισ. δολαρίων.

Fed: Νέα μέτρα στην αγορά ενυπόθηκων δανείων
Μια σειρά μέτρων με στόχο την προστασία των δανειοληπτών αλλά και την σταδιακή βελτίωση των συνθηκών στην αγορά ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ ανακοίνωσε η Federal Reserve.

Οι προτάσεις της κεντρικής τράπεζας, εάν υιοθετηθούν, στοχεύουν στην προστασία των δανειοληπτών χωρίς όμως συρρίκνωση της στεγαστικής πίστης.

Ειδικότερα, μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνεται ρύθμιση που θα απαγορεύει τη χορήγηση ενηπόθηκου δανείου σε δανειολήπτη, εάν ο μόνος τρόπος αποπληρωμής είναι η αύξηση της αξίας του ακινήτου.

Επίσης, υπάρχει ρύθμιση για απαγόρευση της τραπεζικής πρακτικής χορήγησης προμήθειας σε μεσίτες real estate για την υπογραφή δανείου με υψηλότερο επιτόκιο.

”Οι άδικες και παραπλανητικές πρακτικές δεν έχουν πλήξει μόνο τους δανειολήπτες και τις οικογένειές τους αλλά ολόκληρες κοινότητες και ολόκληρη την αμερικανική οικονομία”, σημείωσε ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke.

Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα προσφέρει στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ το ποσό των 20 δισ. δολαρίων, σε ”δημοπρασία” η οποία ξεκίνησε αργά το βράδυ της Δευτέρας 17/12, όπως σημειώνει δημοσίευμα του BBC.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα του ”σχεδίου συντονισμού” των πέντε κορυφαίων τραπεζών της υφηλίου, του οποίου βασικός στόχος είναι η συνολική προσφορά περίπου 100 δισ. δολαρίων στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, κ. Henry Paulson, φρόντισε να προειδοποιήσει (κάθε ενδιαφερόμενο) τη Δευτέρα ότι ”δεν υπάρχει μαγικό ραβδάκι” για να επιλυθεί το τεράστιο πιστωτικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί την παγκόσμια αγορά.

Η Fed πρόσφερε το ποσό των 20 δισ. δολαρίων με ορίζοντα αποπληρωμής 28 ημερών, ενώ ανακοίνωσε ότι η ”δημοπρασία” θα διαρκέσει έως την Τετάρτη και αναμένεται ότι θα υπάρξει ”ισχυρή ζήτηση”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v