Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό

Οι κεντρικές τράπεζες δεν ασχολούνται με δημοσκοπήσεις ούτε με τις απόψεις των καταναλωτών που εκφράζονται σε αυτές. Όμως, το τελευταίο διάστημα, καθώς ο πληθωρισμός ενισχύεται σε παγκόσμιο επίπεδο, μάλλον καλό θα ήταν να αλλάξουν τακτική.

Η αρετή των ανεξάρτητων κεντρικών τραπεζιτών είναι ότι, σε αντίθεση με τους πολιτικούς, δεν ενδιαφέρονται για δημοσκοπήσεις. Υπάρχει όμως μία εξαίρεση: οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό.

Εάν το κοινό απολέσει την πεποίθηση ότι οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές, τότε θα ξεκινήσει ένας κύκλος απαιτήσεων για συνεχείς αυξήσεις μισθών. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν ότι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ενίσχυση του πληθωρισμού.

Στη Βρετανία οι πολίτες προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 3% εντός του επόμενου δωδεκάμηνου, ότι θα φτάσει δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή που ξεκίνησε να πραγματοποιείται η δημοσκόπηση της Bank of England (BoE) και της GfK NOK το 1999.

Οι εκτιμήσεις στις ΗΠΑ τοποθετούν τον πληθωρισμό στο 3,5% εντός του επόμενου δωδεκάμηνου, σύμφωνα με την αντίστοιχη έρευνα που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Αντιστοίχως, έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ανάλογες εκτιμήσεις και για την ευρωζώνη (δηλαδή ανοδική πορεία του πληθωρισμού).

Οι παραπάνω απόψεις απλώς αποτυπώνουν το γεγονός ότι ο πληθωρισμός και αυτήν τη στιγμή είναι υψηλός. Η BoE υποστηρίζει ότι η σχέση μεταξύ των εκτιμήσεων για τη διαμόρφωση του πληθωρισμού στη Βρετανία σε 12μηνη βάση και του πληθωρισμού από το 1999 έως και σήμερα φτάνει στο 0,92.

Όμως, υπάρχουν ενδείξεις ότι η αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών έχει υποχωρήσει. Στη Βρετανία ο μεσοπρόθεσμος πληθωρισμός, όπως καθορίζεται από την πορεία των 10ετών ομολόγων, βρίσκεται στο 3,2%. Βέβαια, οι αισιόδοξοι επισημαίνουν ότι οι αγορές ομολόγων χρησιμοποιούν τον δείκτη λιανικών τιμών, οι οποίες εκ των πραγμάτων είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες τιμές καταναλωτή.

Τόσο οι έρευνες όσο και η προσπάθεια ”ανάγνωσης” των αγορών ομολόγων από τη μία πλευρά δεν προκαλούν συναγερμό, ενώ από την άλλη χαρακτηρίζονται από μεταβλητότητα. Όμως, η αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών κερδίζεται με κόπο και πιθανώς με τον ίδιο κόπο μπορεί να χαθεί.

Ίσως τελικά οι κεντρικές τράπεζες, οι οποίες ανακοινώνουν μείωση επιτοκίων προκειμένου να αποφευχθεί η ύφεση, θα πρέπει πού και πού να κοιτάζουν και τις δημοσκοπήσεις.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v