Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα δεινά της αμερικανικής οικονομίας

Ο συνδυασμός κάθετης πτώσης στις τιμές ακινήτων στις ΗΠΑ, υποχώρησης εταιρικής κερδοφορίας και σφιχτής πιστωτικής αγοράς μπορεί να αποδειχτεί τοξικός για την αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με τον κ. Ian Harwood, οικονομολόγο της Dresdner Kleinwort.

του Ian Harwood, οικονομολόγου της Dresdner Kleinwort,

από τη στήλη ”View of the Day”

Δεν υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ για την ύφεση στη στεγαστική αγορά των ΗΠΑ, ενώ οι συνθήκες στην πιστωτική αγορά όλο και δυσχεραίνουν, επισημαίνει ο κ. Ian Harwood οικονομολόγος της Dresdner Kleinwort.

Σύμφωνα με αυτόν, οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης των οικονομιών του G7 αλλά και για την επιχειρηματική κερδοφορία είναι εξαιρετικά αισιόδοξες, ενώ οι ανησυχίες για ενδεχόμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας θα αυξηθούν.

Ο κ. Harwood σημειώνει: ”Οι βασικοί δείκτες οικονομικής δραστηριότητας παραμένουν αδύναμοι, ενώ η συνολική ζήτηση βρίσκεται αντιμέτωπη με αρκετά προβλήματα –υψηλές τιμές πετρελαίου, υποχώρηση τιμών στη στεγαστική αγορά των ΗΠΑ, όλο και πιο αδύναμες συνθήκες στις πιστωτικές αγορές, υποχώρηση της επιχειρηματικής κερδοφορίας-, με αποτέλεσμα η συντονισμένη υποχώρηση να έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της”.

Όπως τονίζει ο κορυφαίος οικονομολόγος της Dresdner Kleinwort, ”δεδομένων των παραπάνω είναι πολύ δύσκολο να υποθέσεις ότι θα υπάρξει βελτίωση των συνθηκών στις πιστωτικές αγορές, ανεξάρτητα από τις ενέσεις ρευστότητας που πραγματοποιούν οι κεντρικές τράπεζες”.

Ο κ. Harwood συμπληρώνει επίσης: ”Παράλληλα, η επερχόμενη επίπτωση της πιστωτικής κρίσης στην πραγματική οικονομία έχει υποτιμηθεί. Ο συνδυασμός ”φούσκας” στις τιμές κατοικιών, ύφεσης στην επιχειρηματική κερδοφορία και σφιχτής πιστωτικής αγοράς μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα τοξικός”.

Ο κ. Harwood αναμένει την εμφάνιση προβλημάτων στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι –δεδομένης της υποχώρησης των κερδών και της απροθυμίας των τραπεζών να προσφέρουν νέα δάνεια– οι αμερικανικές επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν πάρα πολλές απολύσεις.

Και ο οικονομολόγος καταλήγει: ”Μόλις αυτό συμβεί, τότε σχεδόν η πλήρης διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας θα κρίνεται αναπόφευκτη”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v