Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Τα private equity το 2008

Αρκετοί θεώρησαν ότι η πιστωτική κρίση σήμανε και το ”τέλος” των private equity. Όμως δεν φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό πάντως που θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι οι επενδυτές είναι σχετικώς χαμηλότερες αποδόσεις.

Τα παγώνια δεν μετατρέπονται σε…φτερά για το ξεσκόνισμα σε μία νύχτα. Πιθανώς, όμως, έτσι να αισθάνονται οι βαρόνοι των private equity, οι οποίοι προς στιγμή εμφανίσθηκαν ως οι νέοι βασιλείς του καπιταλισμού.

Οι μετοχές των Blackstone και Fortress Investment Group, οι οποίες προχώρησαν σε δημόσιες εγγραφές όταν οι πιστωτικές αγορές ήταν ”ευτυχισμένες”, έχουν ακολουθήσει ανάλογη πορεία υποχώρησης με αυτές των Merrill Lynch και Bear Stearns.

Πόσο πιο άσχημη μπορεί να γίνει η όλη κατάσταση; Σίγουρα οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν έχουν ”σπάσει”. Νέα κεφάλαια θα εισρεύσουν στα μεγάλα funds καθώς η έστω και αργοκίνητοι θεσμικοί προχωρούν σε αύξηση των τοποθετήσεών τους.

Επίσης υπάρχουν αρκετά δισ. δολάρια τα οποία ανήκουν σε κρατικά επενδυτικά κεφάλαια (sovereign wealth funds – SWFs), τα οποία μπορούν να κυνηγήσουν τα private equity.

Όμως θα είναι πολύ δύσκολο για τα μεγάλα funds να ”αναπτύξουν” τα κεφάλαιά τους, εάν οι αγορές δεν επιστρέψουν σε ομαλή πορεία και δεν προετοιμασθούν ώστε να δεχθούν τη χρηματοδότηση μοχλευμένων εξαγορών υψηλότερων των πέντε δισ. δολαρίων.

Τα private equity έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν εντός της επόμενης 10ετίας. Τα funds θα κατορθώσουν να κερδίσουν αρκετά κεφάλαια εάν οι τιμές υποχωρήσουν και οι high-yield αγορές ανακάμψουν.

Αναμένεται, βέβαια, ότι θα υπάρξουν και κάποιες διαφοροποιήσεις καθώς κάποιες εταιρείες αγωνίζονται να ”ολοκληρώσουν” προβληματικές συμφωνίες. Παράλληλα, οι νέοι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο οι αποδόσεις να υποχωρήσουν, σε σύγκριση τουλάχιστον με αυτές που επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v